CDU zvanično kandidovala Ursulu fon der Lajen za novi mandat na čelu Evropske komisije

Ankete ukazuju da konzervativna Evropska narodna partija ima najveće šanse da pobijedi, te i Ursula fon der Lajen da ostane na čelu Komisije

1667 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Njemačka Hrišćansko-demokratska unija (CDU) zvanično je danas predložila predsednicu Evropske komisije Urusulu fon der Lajen za vodeću kandidatkinju konzervativne Evropske narodne partije na evropskim izborima u junu, te bi ona, ako pobijedi, obezbijedila i drugi mandat na čelu Komisije.

Za tu odluku glasali su svi članovi Saveznog predsjedništva opozicione CDU čija je članica i Fon der Lajen - prenosi list Frankfurter algemajne cajtung (FAZ).

Predsjednik Hrišćansko socijalne unije (CSU) - sestrinske partije CDU u Bavarskoj, Markus Zeder, napisao je na Tviteru da je za demohrišćane Fon der Lajen prirodan izbor i da je ona "u proteklih pet godina dokazala lidersku snagu i Evropu dobro vodila kroz krize".

Ursula fon der Lajen ranije je izrazila spremnost da se kandiduje i za drugi mandat. Nova Evropska komisija, ukuljučujući i njenog predsjednika, biće formirana poslije evropskih izbora u junu ove godine.

Po pravilu, predsjednik Komisije postaje takozvani "špicenkandidat" političke gupe u Evropskom parlamentu koja osvoji najviše glasova. Ankete ukazuju da konzervativna Evropska narodna partija (EPP) ima najveće šanse da pobijedi, te i Ursula fon der Lajen da ostane na čelu Komisije.

Ona posao predsjednice EK obavlja od decembra 2019. godine, i, kako prenosi agencija DPA, u tom svojstvu šefica je oko 32.000 saradnika, između ostalog zaduženih za propise EU i nadziru poštovanje evropskih temeljnih ugovora. Uz to, šezdesetpetogodišnja njemačka političarka prisustvuje u ime EU svim velikim međunarodnim sastancima.

CDU je predlažući ponovo Ursulu fon der Lajen, istakla da je njena velika zasluga što je sačuvala jedinstvo EU u vrijeme pandemije koronavirusa, i da ona uživa veliki ugled među članicama Unije, prenijela je DPA.

Sama Fon der Lajen je rekla da je težnja da se ponovo kandiduje rezultat njenog prvog mandata, u kojem nije porastao samo njen "entuzijazam prema Evrope", nego i njeno iskustvo s tim "koliko Evropa može da učini za ljude".

Ona je na sastanku predsjedništva CDU rekla da je prije pet godina spontano, intuitivno, izrazila spremnost da se prihvati posla šefice Evropske komisije, ali da je njena odluka sada "vrlo svjesna i dobro promišljena".

Kao uspjehe u svom mandatu, takođe je navela borbu protiv ekonomskih posljedica pandemije, i investicije u čistu, digitalnu industriju.

Ursulu fon der Lajen je časopis Forbs proglasio najmoćnijom ženom svijeta.

Bonus video: