Vrhovni sud Španije razriješio Pudždemona javnih funkcija

Sudija Pablo Larena presudio je da njima treba da se sudi za pobunu, za šta je u Španiji zaprijećena kazna zatvora do 30 godina
0 komentar(a)
Karles Pudždemon, Foto: Reuters
Karles Pudždemon, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.12.2018. 05:05h

Vrhovni sud u Španiji razriješio je bivšeg katalonskog lidera Karlesa Pućdemona i još pet visokih regionalnih zvaničnika javne funkcije zbog pokušaja da proglase nezavisnost u tom španskom regionu. 

Sudija Pablo Larena presudio je da njima treba da se sudi za pobunu, za šta je u Španiji zaprijećena kazna zatvora do 30 godina, navodi agencija AP.

Među optuženima su bivši katalonski lider Karles Pućdemon, koji se u Njemačkoj bori protiv ekstradicije Španiji, i bivši regionalni potpredsjednik Oriol Žunkeras.

Larena je ostavio katalonskom parlamentu, u kojem su optuženi zvaničnici  poslanici, da odluči da li će ih smijeniti ili ne.

Referendum o nezavisnosti Katalonije održan je 1. oktobra 2017. godine, a katalonski parlament je 27. oktobra proglasio nezavisnost. Vlada tadašnjeg premijera Španije Marijana Rahoja smijenila je potom regionalnu vlast Katalonije i uvela direktnu državnu upravu, ali su na izborima za regionalni parlament 21. decembra ipak ponovo pobijedile pristalice nezavisnosti.