Rusija označila Radio Slobodna Evropa kao "nepoželjnu organizaciju"

Više od 30 zaposlenih Radija Slobodna Evropa nalazi se na listi "stranih agenata" ruskog Ministarstva pravosuđa

2413 pregleda 6 komentar(a)
Natpis Radija Slobodna Evropa na zidu sjedišta američke stanice, u Pragu, Češka, Foto: Shutterstock
Natpis Radija Slobodna Evropa na zidu sjedišta američke stanice, u Pragu, Češka, Foto: Shutterstock

Rusija je američki Radio Slobodna Evropa (Radio Free Europe/Radio Liberty) označila kao "nepoželjnu organizaciju", na osnovu registra ruskog Ministarstva pravosuđa objavljenog u utorak.

Ranije je Kancelarija glavnog tužioca odlučila aktivnosti korporacije označiti kao nepoželjne u Rusiji, javlja TASS.

Radio Slobodna Evropa je uređivački nezavisna medijska kompanija finansirana donacijom američkog Kongresa putem Agencije SAD-a za globalne medije.

Distribuira informacije na 27 jezika u 23 zemlje u kojima je sloboda medija ograničena ili je profesionalno novinarstvo nedovoljno razvijeno.

Moskovski sud proglasio je prošlog marta bankrot poslovanja Radija Slobodna Evropa u Rusiji nakon što je kompanija odbila platiti višestruke kazne u ukupnom iznosu većem od milijardu rubalja (14 miliona dolara) zbog nepoštovanja takozvanog zakona o stranim agentima.

Zakon, uveden 2012, izvorno je bio usmjeren na nevladine organizacije i skupine za ljudska prava, ali je od tada proširen na medijske organizacije, pojedinačne novinare, Jutjub vlogere - zapravo sve koji primaju sredstva izvan Rusije i, prema mišljenju Kremlja, izražavaju političko mišljenje.

Radio Slobodna Evropa ranije je izvijestio da se ovaj zakon svodi na političku cenzuru koja ima za cilj spriječiti novinare da obavljaju svoje profesionalne dužnosti i osporava poteze vlasti pred ruskim sudovima i Evropskim sudom za ljudska prava.

Više od 30 zaposlenih Radija Slobodna Evropa nalazi se na listi "stranih agenata" ruskog Ministarstva pravosuđa.

Radio Slobodna Europa je zatvorio svoje dopisništvo u Moskvi 6. marta 2022, nekoliko dana nakon što je Federalna porezna služba podnijela zahtjev Arbitražnom sudu u Moskvi za prisilni stečaj RSE/RS LLC-a.

Arbitražni sud u Moskvi je 13. marta prošle godine kao razlog naveo "nesposobnost" RSE/RS LLC-a, koja zastupa interese Radija Slobodna Evropa u Rusiji i čiji su računi zamrznuti u maju 2021, da otplati dug.

Nakon što je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu i uvela vojnu cenzuru u martu 2022, ruski medijski regulator, Roskomnadzor, blokirao je internetske stranice Radija Slobodna Evropa u toj zemlji.

Postupci ruskih vlasti, rekao je tada predsjednik Radija Slobodna Evropa, Džejmi Flaj, predstavljaju vrhunac višegodišnje kampanje ometanja rada te medijske kuće u Rusiji.

Uprkos blokiranju stranica i drugim oblicima pritiska, Ruski servis Radija Slobodna Evropa nastavlja s radom u punom obimu, a posjećenost stranica RSE iz Rusije je rekordno skočila.

Bonus video: