Putin: Rusija kategorično protiv raspoređivanja nuklearnog oružja u svemiru

Šojgu je rekao da Rusija nema tip oružja za koji je SAD optužuju da hoće da postavi u svemir

4197 pregleda 3 komentar(a)
Šojgu i Putin, Foto: Reuters
Šojgu i Putin, Foto: Reuters

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je danas da je Moskva "kategorično protiv" raspoređivanja nuklearnog oružja u svemiru, poslije optužbi Vašingtona da ima plan da razvije takvo antisatelitsko oružje.

"Uvijek smo bili kategorično protiv raspoređivanja nuklearnog oružja u svemiru i nastavljamo da budemo", rekao je Putin tokom sastanka sa svojim ministrom odbrane Sergejom Šojguom.

Šojgu je rekao da Rusija nema tip oružja za koji je SAD optužuju da hoće da postavi u svemir.

Vijest o toj mogućnosti Rusije pojavila se prošle sedmice, poslije zagonetnog upozorenja predsjednika Odbora za obavještajne poslove Predstavničkog doma Majka Tarnera, republikanca, koji je pozvao predsjednika sAD Džoa Bajdena da ukine tajnost informacija o toj "velikoj prijetnji bezbjednosti države".

Bijela kuća je potvrdila prošle nedelje da američki obavještajni zvaničnici imaju informacije koje ukazuju na to da je Rusija stekla sposobnost za novo antisatelitsko oružje, iako, kako je ocijenila, takvo oružje još nije operativno.

Predsjednik SAD Džo Bajden je u petak rekao da "nema dokaza da su donijeli odluku da rade bilo šta u svemiru" i ponovo naglasio da ne postoji neposredna opasnost po ljude.

Bonus video: