EU da ne prizna rezultat izbora u Rusiji

Udovica Alekseja Navaljnog eskalira kampanju ruskog predsjednika, dok majka ubijenog opozicionara apeluje da joj vrati tijelo njenog sina

7902 pregleda 26 reakcija 26 komentar(a)
Navaljnaja sa evropskim šefom diplomatije Žozepom Borelom na sastanku ministara EU u ponedjeljak, Foto: Rojters
Navaljnaja sa evropskim šefom diplomatije Žozepom Borelom na sastanku ministara EU u ponedjeljak, Foto: Rojters

Julija Navaljnaja, udovica ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, pozvala je juče Evropsku uniju da odbije da prizna rezultate ruskih predsjedničkih izbora koji će biti održani u martu, u potezu koji snažno eskalira njenu kampanju protiv Vladimira Putina.

Navaljnaja, koja je optužila Putina da je naredio ubistvo njenog supruga, pozvala je u ponedjeljak pristalice opozicije da se snažnije nego ikada suprotstave šefu Kremlja i oslobode Rusiju od, kako je kazala, korumpirane elite "bandita u uniformi, lopova i ubica".

Ljudmila Navaljnaja (lijevo) ispred kaznene kolonije IK-3 gdje joj je u petak preminuo sin
Ljudmila Navaljnaja (lijevo) ispred kaznene kolonije IK-3 gdje joj je u petak preminuo sinfoto: REUTERS

Na sastanku sa šefovima diplomatija država članica EU u Briselu, Navaljnaja je prema juče objavljeniom transkriptu kazala: "Ne priznajte ove izbore. Predsjednik, koji ubija svoje glavne političke protivnike, po definiciji ne može imati legitimitet".

Nalog Julije Navaljnaje na društvenoj mreži X juče je bio nakratko blokiran, a iz te kompanije su kazali da se radi o grešci koju je izazvao sistem za sprečavanje manipulacija i spamova. "Odbrambeni mehanizam naše platforme protiv manipulacija i spama greškom je označio da nalog Julije Navaljne krši naša pravila", navodi se u saopštenju kompanije. "Odblokirali smo nalog čim smo postali svjesni greške, i ažuriraćemo odbranu".

Navaljnaja, koja je kazala da želi da nastavi političku borbu svog pokojnog supruga protiv predsjednika Vladimira Putina, otvorila je nalog u ponedjeljak. Do juče je imala preko 150 000 pratilaca, a video saopštenje koje je objavila u ponedjeljak imalo je preko pet miliona pregleda.

Ne priznajte ove izbore. Predsjednik, koji ubija svoje glavne političke protivnike, po definiciji ne može imati legitimitet, kazala je Navaljnaja

Iz Kremlja je juče saopšteno da Putin nije gledao njeno video obraćanje.

Na pitanje kako komentariše optužbe Julije Navaljnaje da je Putin ubio njenog muža, portparol kremlja Dmitrij Peskov juče je kazao da u datim okolnostima neće komentarisati.

"Nećemo komentarisati. Naravno, ovo su potpuno nepotkrijepljene, gnusne optužbe protiv šefa ruske države. Ali imajući u vidu da je Julija Navaljnaja ostala bez supruga prije svega nekoliko dana, onda neću komentarisati".

Peskov je takođe kazao da su optužbe Navaljanaje da je njen suprug ubijen nervnim agensom neosnovane.

Majka Alekseja Navaljnog, 69-godišnja Ljudmila, juče je u video poruci tražila od Putina da joj preda tijelo njenog sina kako bi mogla da ga sahrani. U obraćanju ispred zatvora u kojem je njen sin preminuo, ona je kazala: "Već peti dan ne mogu da ga vidim, ne predaju mi njegovo tijelo i čak ne govore gdje se nalazi. Apelujem na vas Vladimire Putine. Pustite me da konačno vidim svog sina".

Ruska državna novinska agencija TASS objavila je juče da je Rusija pokrenula novi krivični slučaj protiv Olega Navaljnog, brata preminulog opozicionara. Nije objavljeno pod kojim članom krivičnog zakona je otvoren slučaj, ali se navodi da policija traga za Olegom, za kojim je već raspisana potjernica u vezi sa drugim slučajem.

Oleg Navaljni je 2014. osuđen na tri i po godine zatvora za prevaru u slučaju za koji kritičari Kremlja kažu da je montiran kako bi se izvršio pritisak na njegovog pokojnog brata.

Predsjednik Sjedinjenih Država Džo Bajden saopštio je juče da će SAD u petak predstaviti veliki paket sankcija protiv Rusije zbog smrti Navaljnog. Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džejk Saliven kazao je da će nove sankcije protiv Rusije pokrivati razne elemente uključujući odbrambenu industrijsku bazu i izvore prihoda za ekonomiju.

Ranije juče portparol Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džon Kirbi je kazao da SAD vrše pritisak na Rusiju u cilju "potpune transparentnosti" oko okolnosti pod kojima je Navaljni preminuo u petak u arktičkoj kaznenoj koloniji.

Nakon što je u ponedjeljak Njemačka pozvala ruskog ambasadora na razgovor zbog smrti navaljnog juče su to učinile i Italija, Poljska i Francuska.

Bonus video: