Grčki poljoprivrednici napuštaju Atinu poslije 24-časovnog protesta, narednih dana o daljim koracima

"Demonstracije su bile veličanstvene i vlada mora da napravi više ustupaka i riješi naše probleme, posebno one koji se tiču troškova energije", rekao je jedan od učesnika koji je u Atinu došao iz 300 kilometara udaljene Kardice

5191 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Hiljade grčkih poljoprivrednika, koji su skoro 24 časa protestovali kod parlamenta u Atini, počeli su danas napuštaju glavni grad.

Oko 8.000 farmera marširalo je juče u centru Atine.

Prema podacima policije, 137 traktora, desetine kombija i kamiona sa grčkim zastavama bilo je parkirano na atinskom trgu Sintagma.

"Demonstracije su bile veličanstvene i vlada mora da napravi više ustupaka i riješi naše probleme, posebno one koji se tiču troškova energije", rekao je jedan od učesnika koji je u Atinu došao iz 300 kilometara udaljene Kardice.

"Bez poljoprivredne proizvodnje nema budućnosti u Grčkoj", pisalo je na transparentu koji su istakli poljoprivrednici.

Grčki protesti počeli su prije mjesec dana blokadama puteva, a mobilizacija grčkih poljoprivrednika slična je mobilizaciji farmera u drugim evropskim zemljama.

"Evropska politika je omča oko vrata. Ovde smo da izrazimo solidarnost sa našim kolegama u Evropi", rekao je Manolis Karkadatsos, predsjednik poljoprivrednih udruženja sa Krita.

Grčki farmeri, koji narednih dana treba da odluče o daljim koracima, zahtijevaju kontrolu uvoza, smanjenje poreza na gorivo, bolje cijene za svoje proizvode i manje stroge ekološke propise EU.

Bonus video: