Fijala: Njemačka ponudila Češkoj na poklon još 15 tenkova leopard kao zahvalnost za vojnu pomoć Ukrajini

"Češka je odobrila licence za komercijalni izvoz oružja vojne opreme i municije u Ukrajinu u vrednosti od 5,2 milijarde eura", kazao je na konferenciji za novinare poslije sednice vlade češki premijer

3035 pregleda 3 komentar(a)
Fiala, Foto: Reuters
Fiala, Foto: Reuters

Njemačka je ponudila Češkoj na poklon još 15 tenkova leopard 2A4 kao zahvalnost za vojnu pomoć Češke Ukrajini, kao i povoljnu kupovinu još 15 tenkova, kazao je danas češki premijer Petr Fijala.

Ukupno bi Češka sa 15 tenkova poklonjenih prošle godine obezbijedila za svoju armiju 42 tenka leopard uz ostale kompenzacije koje je dobila od saveznika u vrijednosti od 760 miliona eura za 62 tenka, 131 borbeno pješadijsko vozilo, šest helikoptera i 16 sistema protivvazdušne odbrane. To je uglavnom staro rashodovano postsovjetsko oružje koje je vlada u Pragu od početka rata poslala Ukrajini.

"Češka je odobrila licence za komercijalni izvoz oružja vojne opreme i municije u Ukrajinu u vrednosti od 5,2 milijarde eura", kazao je na konferenciji za novinare poslije sednice vlade češki premijer.

U Češkoj je trenutno 384.000 ratnih izbjeglica iz Ukrajine a od početka rata Češka je odobrila 590.000 privremenih azila Ukrajincima, dok među izbjeglicama od onih koji su u stanju da rade tri četvrtine je našlo zaposlenje, i doprinosi i porezi koje plaćaju državi veći su nego humanitarna pomoć koju ukrajinskim izbjeglicama daje češka država.

Češka vlada je danas odlučila da produži na neodređeno zabranu izdavanja viza državljanima Rusije i Bjelorusije koja je važila do 31. marta.

"Moramo, međutim, da stvorimo uslove za predstavnike opozicije ili studente iz Rusije i Bjelorusije koji ne žele da imaju veze sa režimom u svojim zemljama, da mogu da studiraju i rade u Češkoj. U zabrani postoji niz izuzetaka", kazao je češki premijer.

Ova zabrana ne važi za Ruse i Bjeloruse koji već imaju odobreni boravak u Češkoj ni za članove njihovih porodica.

Bonus video: