Ruski FSB optužio Britanski savjet za špijunažu

FSB tvrdi da na terenu sprovodi "verifikaciju" i upozorava da će biti krivično gonjeni oni koji ostvaruju "povjerljivu saradnju sa (stranom) vladom", što je po ruskim propisima krivično djelo kažnjivo sa do osam godina zatvora

6723 pregleda 1 komentar(a)
Sjedište FSB-a, Foto: Reuters
Sjedište FSB-a, Foto: Reuters

Ruska bezbjednosna služba FSB je danas optužila Britanski savjet (British Council) - britansku agenciju za obrazovanje i kulturu, da od ukrajinskih izbjeglica prikuplja vojno-obavještajne podatke u vezi sa oblašću Herson u Ukrajini.

FSB u saopštenju tvrdi da Britanski savjet u Velikoj Britaniji "preko organizacija pod svojom kontrolom" prikuplja informacije o regionu Herson kojeg je Rusija djelimično okupirala.

"Utvrđeni su slučajevi da ta inostrana organizacija koristi ukrajinske izbjeglice koje žive u Ujedinjenom Kraljevstvu, da dobije vojne i političke obavještajne podatke preko svojih veza u Hersonskoj oblasti".

To je navodno jedan stanovnik grada Novaja Maička kojeg je okupirala ruska vojska, prijavio ruskim vlastima.

FSB tvrdi da na terenu sprovodi "verifikaciju" i upozorava da će biti krivično gonjeni oni koji ostvaruju "povjerljivu saradnju sa (stranom) vladom", što je po ruskim propisima krivično djelo kažnjivo sa do osam godina zatvora.

Britanski savjet za sada ne odgovara na pitanja AFP-a u vezi s optužbom FSB-a.

Ta institucija, osnovana 1934. godine, djeluje u oblasti obrazovanja i odnosa u kulturi. Finansira se iz javnih sredstava i tvrdi da je nezavisna od britanske vlade.

Vlada u Moskvi je 2018. godine zabranila rada Britanskog savjeta u Rusiji, pošto je London optužio ruske službe da su pokušale da u Velikoj Britaniji otruju bivšeg odbjeglog ruskog tajnog agenta Sergeja Skripalja i njegovu ćerku Juliju.

Bonus video: