Zatvoreni ruski opozicionar Kara-Murza poziva da se ne 'očajava' poslije smrti Navaljnog

Dugogodišnji prijatelj Alekseja Navaljnog, Vladimir Kara-Murza, bio je blizak i Borisu Njemcovu, opozicionaru ubijenom kod Kremlja 2015. godine

4199 pregleda 4 komentar(a)
Kara-Murza u pritvoru, Foto: Screenshot/Youtube
Kara-Murza u pritvoru, Foto: Screenshot/Youtube

Zatvoreni ruski opozicionar Vladimir Kara-Murza pozvao je danas Ruse da "ne očajavaju" i da nastave borbu za demokratiju posle smrti Alekseja Navaljnog u zatvoru.

"Još ne uspijevam racionalno ili emocionalno da shvatim šta se desilo. Ali ako se prepšustimo neraspoloženju ili očajanju to je upravo to što oni žele. Nemamo prava to da radimo, dugujemo to našim palim drugovima", rekao je Kara-Murza, koji je govorio tokom saslušanja pred sudom preko video veze.

Dugogodišnji prijatelj Alekseja Navaljnog, Vladimir Kara-Murza, bio je blizak i Borisu Njemcovu, opozicionaru ubijenom kod Kremlja 2015. godine.

Kara-Murza je u utorak govorio o smrti Navaljnog u poruci koju je njegov tim prenio preko društvenih mreža.

On je napisao da je za smrt Alekseja Navaljnog lično odgovoran Vladimir Putin, zato što je, kako je rekao, Aleksej bio "Putinov lični zatvorenik".

"Osvjetoljubivi starac, smrdljiv, pohlepan zadržava svoj smrtonosni stisak i uništava sve što vidi kao prijetnju svojoj vlasti", dodao je Kara-Murza misleći na predsjednika Vladimira Putina.

Kara-Murza koji ima rusko i britansko državljanstvo osuđen je prošle godine na 25 godina zatvora posle optužbi za veleizdaju, zbog širenja "lažnih vijesti" o ruskoj vojsci i održavanja veze sa "nepoželjnom organizacijom".

To je najteža zatvorska kazna izrečena nekom opozicionaru poslednjih više godina u Rusiji. On je pored toga, prema njegovim pristalicama, jako lošeg zdravlja, što je posljedica toga što je u prošlosti bio dva puta u zatvoru.

On je u poruci rekao da je saznao za smrt Navaljnog preko radija, u svojoj ćeliji, 16. februara, kada je u kratkom saopštenju zatvorska uprava objavila da je Navaljni umro.

Iz zatvora u Sibiru Kara-Murza je izrazio nadu da će Rusija postati normalna i slobodna evropska demokratska zemlja.

"Aleksej je rekao ne odustajte. Nemoguće je odustati", rekao je Kara-Murza.

Ruska zatvorska služba je u petak 16. februara saopštila da je Navaljni umro u polarnoj zatvorskoj koloniji gde je izdržavao 19-godišnju kaznu zbog "ekstremizma". Njegova smrt izazvala je tvrdnje širom svijeta da ga je ubila vlast.

Bonus video: