Ukrajinska vojska: Pogodili smo poligon u Hersonu, gdje su se ruske trupe pripremale za napad, poginule desetine

Na sastanku s ruskim predsjednikom, Vladimirom Putinom, 20. februara, Šojgu je rekao da je Krinka "očišćena", ali je ukrajinska vojska rekla da je njegova izjava "falsifikovanje činjenica"

3651 pregleda 7 komentar(a)
Ukrajinski vojnici danas u oblasti Odesa, Ukrajina, Foto: Reuters
Ukrajinski vojnici danas u oblasti Odesa, Ukrajina, Foto: Reuters

Ukrajinska vojska saopštila je da je pogodila poligon u okupiranom Hersonu, gdje su se ruske trupe pripremale za napad na ukrajinski mostobran u Krinki na lijevoj obali rijeke Dnjepar.

To je drugi napad ove sedmice u kojem su poginule desetine ruskih vojnika.

Kijev je istovremeno demantovao tvrdnju ruskog ministra obrane, Sergeja Šojgua, da su ruske snage zauzele ukrajinski mostobran kod Krinke.

"Bila su najmanje tri napada na ruske trupe koncentrisane na poligonu u blizini Nove Kakhovke", rekla je za RFE/RL 22. februara Natalija Humenjuk, portparolka Obrambenih snaga južne Ukrajine.

"Ruska vojska se pripremala za juriš na Krinku, za koju su tvrdili da je već osvojena... Prema preliminarnim podacima, tamo su bili i zapovjednici grupe Dnjepar ruskih snaga. Informacije se još provjeravaju", dodala je Humenjuk.

U odvojenoj izjavi za Suspilne, Humenjuk je rekla da je najmanje 60 ruskih vojnika ubijeno u napadu.

Rusija nije komentarisala napad, o kojem su prvi izvijestili i ukrajinski Telegram kanal DipStejt i ruski proratni blogeri, da je rezultirao velikim gubicima.

Video navodnog napada koji se sastoji od tri eksplozije također je objavljen na Telegram kanalima.

Međutim, informacije se nisu mogle nezavisno provjeriti.

Na sastanku s ruskim predsjednikom, Vladimirom Putinom, 20. februara, Šojgu je rekao da je Krinka "očišćena", ali je ukrajinska vojska rekla da je njegova izjava "falsifikovanje činjenica".

Ukrajinske snage oslobodile su grad Herson i ostatak regije na desnoj obali Dnjepra u novembru 2022, prisilivši ruske trupe na povlačenje preko rijeke. Prošle godine su kijevske trupe uspjele uspostaviti i mali mostobran na lijevoj obali Dnjepra, koji je bio pod stalnim ruskim napadima.

Navodni ukrajinski napad na ruske snage u Hersonu bio je drugi u isto toliko dana u kojem je navodno ubijen veliki broj ruskih vojnika.

Ruski BBC je 21. februara izvijestio da je ukrajinski napad na poligon u Donjecku koji je okupirala Moskva ubio najmanje 60 ruskih vojnika.

Prema izvještaju, ruski vojnici iz 36. gardijske motorizirane streljačke brigade bili su postrojeni i čekali su dolazak general bojnika Olega Mojsejeva, zapovjednika 29. ruske armije, kada je došlo do napada 20. februara.

Ni Rusija ni Ukrajina nisu komentarisale izvještaj.

Proruski društveni mediji objavili su videozapise i fotografije na kojima se navodno prikazuju desetine mrtvih tijela u uniformama, optužujući Mojsejeva da je tjerao vojnike da stoje u redu čekajući njegov dolazak kada su pogođeni.

Bonus video: