Njemački poslanici se složili da nastave vojnu podršku Ukrajini, ali ne i da isporuče rakete dugog dometa "Taurus"

Ministar odbrane Boris Pistorijus rekao je u donjem domu Bundestaga da prijetnja ruskog predsjednika Vladimira Putina jeste najveća bezbjednosna prijetnja Evropi i da će to ostati i u doglednoj budućnosti

3011 pregleda 0 komentar(a)
Pistorijus u Bundestagu, Foto: Reuters
Pistorijus u Bundestagu, Foto: Reuters

Njemački poslanici složili su se danas u odluci da Berlin nastavi da vojno podržava Ukrajinu, ali su odbacili poziv opozicije da Njemačka isporuči Kijevu i krstareće rakete dugog dometa "Taurus".

Njemačka je drugi najveći donator vojne pomoći Ukrajini koja je pod napadom Rusije, ali se kancelar Olaf Šolc odupro domaćem i stranom pritisku da isporuči "Tauruse", strahujući od međunarodne eskalacije sukoba, prenosi Rojters.

Ministar odbrane Boris Pistorijus rekao je u donjem domu Bundestaga da prijetnja ruskog predsjednika Vladimira Putina jeste najveća bezbjednosna prijetnja Evropi i da će to ostati i u doglednoj budućnosti.

"Njemačka će se toj prijetnji suprotstaviti svom snagom", izjavio je on.

Podižući pritisak na Šolca, konzervativna opozicija je eksplicitno tražila slanje krstarećih raketa Ukrajini koje bi joj mogle omogućiti da nanese znatnu štetu dublje unutar teritorije koju je okupirala Rusija.

Šefica Odbora Paralementa za odbranu Mari-Agnes Štrak-Cimerman, iz liberalne Slobodne demokratske partije (FDP), glasala je za predlog opozicije što ukazuje na podjele unutar Šolcove vladajuće koalicije.

Bonus video: