Orbanova partija želi da novi predsjednik Mađarske bude sadašnji predsjednik Ustavnog suda

Suljok je "najbolje plasirani kandidat za ovu funkciju, i zato mu vjerujemo", rekao je novinarima Mate Kočis, šef poslaničke grupe Fidesa u mađarskom parlamentu

5833 pregleda 0 komentar(a)
Mađarski lider Viktor Orban, Foto: Reuters
Mađarski lider Viktor Orban, Foto: Reuters

Vladajuća stranka u Mađarskoj, nacionalistički Fides, saopštila je danas da bi sadašnji predsjednik Ustavnog suda, Tamaš Suljoka, bio najbolje rješenje za novog predsednika države.

Bivša predsjednica te države Katalin Novak podnijela je ostavku zbog skandala, izazvanog pomilovanjem čovjeka koji je osuđen u vezi seksualnog zlostavljanja djece.

Suljok je "najbolje plasirani kandidat za ovu funkciju, i zato mu vjerujemo", rekao je novinarima Mate Kočis, šef poslaničke grupe Fidesa u mađarskom parlamentu.

Prema Kočišovim rečima, Fides želi da se u parlamentu što prije glasa o formalnom postavljenju Suljoka za novog predsjednika Mađarske.

Suljok je 67-godišnji pravnik, koji široj javnosti nije bio poznat kada je 2016. godine postao predsjednik Ustavnog suda Mađarske.

Većina opozicionih partija kritikovala je izbor ove ličnosti, opisujući je kao "vojnika Fidesa".

Četiri opozicione stranke planiraju da u nedjelju organizuju demonstracije u Budimpešti sa zahtjevom da se za šefa države glasa na opštim izborima, a ne u parlamentu, u kojem Fides ima veliku većinu poslaničkih mesta.

Katalin Novak, prva žena na funkciji predsjednika države, postala je to 2022. godine, a ostavku je podnijela 10. februara.

To se desilo kada je jedan od rijetkih nezavisnih medija u Mađarskoj razotkrio njenu odluku da tokom posjete pape Franje toj zemlji u aprilu 2023. godine - pomiluje čovjeka koji je prikrivao seksualna zlostavljanja djece.

Ovo je najozbiljnija politička kriza otkako je Fides, na čelu sa premijerom Viktorom Orbanom, 2010. godine došao na vlast u Mađarskoj.

Bonus video: