Zelenski: Budimo iskreni, svijet nije spreman da Putin izgubi moć

Na pitanje kada će se rat završiti, Zelenski je rekao da to zavisi od odluke Zapada. Rekao je da se Zapad plaši šta će se dogoditi s Rusijom, drugom po veličini nuklearnom silom na svijetu, ako izgubi rat

6949 pregleda 28 reakcija 28 komentar(a)
Zelenski, Foto: Screenshot/Youtube
Zelenski, Foto: Screenshot/Youtube

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je američki Kongres da usvoji paket pomoći od 60 milijardi dolara kako bi pomogao njegovoj zemlji u odbrani od invazije ruskih snaga, rekavši da će to biti jeftinija alternativa od posljedica ruske pobjede.

Govoreći za konzervativni kanal Foks Njuz u intervjuu koji je emitovan 22. februara, dva dana uoči druge godišnjice ruske invazije u punom obimu na njenog susjeda, Zelenski je upozorio da će ruski predsjednik Vladimir Putin ići dalje u istočnu Evropu ako osvoji Ukrajinu.

"Ako oni (Kongres) žele da budu vrlo pragmatični, cijena koju sada tražimo... je manja nego što će biti u budućnosti ako (Rusija) uđe u zemlje NATO-a", rekao je Zelenski iz bombardovane zgrade u gradu Harkovu na istoku Ukrajine, gdje je uradio intervju dok su se u pozadini čule sporadične eksplozije.

"Hoće li Ukrajina preživjeti bez podrške Kongresa? Naravno. Ali ne svi mi", dodao je, pozivajući predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džozefa Bajdena i republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trampa da posjete Ukrajinu i lično svjedoče o situaciji na prvim linijama.

Na pitanje kada će se rat završiti, Zelenski je rekao da to zavisi od odluke Zapada. Rekao je da se Zapad plaši šta će se dogoditi s Rusijom, drugom po veličini nuklearnom silom na svijetu, ako izgubi rat.

"Činimo sve što je moguće da se rat završi što je prije moguće", rekao je Zelenski.

"Kada će svijet biti spreman da zaustavi Putina. Pa, budimo iskreni. Svijet zapravo nije spreman da Putin izgubi moć. Svijet se plaši promjena u (Ruskoj) Federaciji", rekao je on.

Nakon četiri mjeseca debate, američki Senat ranije ovog mjeseca usvojio je dodatni zakon o potrošnji kojim se Ukrajini izdvaja oko 60 milijardi dolara pomoći, uglavnom za oružje i vojnu opremu. Međutim, grupa desno orijentisanih republikanaca u Predstavničkom domu to zadržava dok pokušavaju da ga povežu sa spornim reformama imigracije kod kuće.

Odlaganje ima značajne posljedice na bojnom polju, jer ukrajinskim snagama ponestaje municije i protivvazdušne odbrane. Ruske trupe prošle sedmice zauzele su istočni grad Avdijevku, što je prva velika pobjeda Kremlja od maja 2023. Vojni stručnjaci kažu da je nedostatak ljudstva i vatrene moći primorao ukrajinske snage da se povuku iz grada.

U razgovoru za Fox Njuz, Zelenski je direktno apelovao na konzervativne Amerikance čija je podrška Ukrajini opala tokom prošle godine.

Prema nedavnoj anketi Pew Research Centra, skoro polovina građana SAD-a koji se izjašnjavaju kao republikanci ili su im skloni kažu da SAD daju previše podrške Ukrajini. Samo jedna od šest osoba koje se izjašnjavaju kao demokrate ili su im skloni imaju isto mišljenje.

"Na vrhuncu dodatne borbe u Ukrajini, predsjednik Zelenski razgovara s republikancima preko medija koje konzervativci najviše gledaju", rekao je za RSE Danijel Vajdič, predsjednik "Yorktown Solutions", lobističke firme sa sjedištem u Vašingtonu, čiji klijenti uključuju Ukrajinu.

"Zelenski objašnjava konzervativcima i republikancima u Kongresu zašto je američko finansiranje Ukrajine u stvari racionalno ulaganje njenih resursa od strane SAD", rekao je.

Fox Njuz je američki kablovski kanal koji je najbolje ocijenjen od strane dnevnih gledalaca, prema "Nielsen Media Research-u", koji je dosegao 1,2 miliona ljudi u periodu od 24 sata, koliko i MSNBC i CNN zajedno.

Zelenski se osvrnuo na zabrinutost koju često izražavaju desničarski republikanci u vezi sa pomoći, korupcijom, izborima i mirovnim sporazumom.

Rekao je da američka pomoć, a Vašington je daleko najveći donator Kijeva, ide za vojne potrebe, a ne za ukrajinske penzije. U stvari, tvrde neke demokrate, većina pomoći ide američkim kompanijama koje primaju ugovore za isporuku oružja Kijevu.

Ipak, Zelenski je rekao da ukrajinska vlada ide naprijed s antikorupcijskim reformama koje podržava Zapad i porekao je da je želio odgoditi izbore kako bi ostao na vlasti. Zelenski je rekao da ustav ne dozvoljava održavanje izbora tokom rata.

Sljedeća runda predsjedničkih izbora u Ukrajini zakazana je za ovu godinu.

Uprkos nekoliko teritorijalnih promjena na liniji fronta dugoj 1.000 kilometara od 2023. godine, Zelenski je odbacio ideju da je rat zapao u ćorsokak. Na pitanje o izgledima mirovnih pregovora, ukrajinski lider je rekao da se Putinu ne može vjerovati, dodajući da ruski lider nikada neće odustati od pokušaja da preuzme punu kontrolu nad zemljom.

On je rekao da će Putinova pregovaračka pozicija vremenom oslabiti jer Rusija trpi sve više gubitaka na bojnom polju. U međuvremenu, rekao je, Ukrajina će se pripremiti za još jednu kontraofanzivu i obećao da će ruske snage na jugu dobiti "neka iznenađenja".

Intervju dolazi tačno dvije sedmice nakon što je popularni konzervativni komentator Taker Karlson, nekada jedan od najpopularnijih Foksovih voditelja, emitovao svoj intervju s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Autoritarni lider Kremlja je u intervjuu tvrdio da Ukrajina predstavlja prijetnju Rusiji jer želi da uđe u NATO. Zapadni stručnjaci kažu da Putin koristi argument NATO-a da zakamuflira svoje imperijalne ambicije.

Karlson je dugo dovodio u pitanje podršku Vašingtona Kijevu. U maju 2022. godine tvrdio je da je Bajdenova administracija naoružavala Ukrajinu kako bi kaznila Rusiju zbog njenog miješanja u predsjedničke izbore 2016. godine.

Bonus video: