Ličnosti kulture i medija u Rusiji traže da tijelo Navaljnog vlast preda porodici

"Sramota je to izgovoriti u zemlji koja sebe još uvijek smatra hrišćanskom, ali: Dajte Ljudmili Ivanovnoj (majci Alekseja Navaljnog) njenog sina", izjavio je Muratov, glavni urednik nezavisnog lista Novaja gazeta

4252 pregleda 4 komentar(a)
Navaljni, Foto: Reuters
Navaljni, Foto: Reuters

Više od dvadeset ličnosti iz sfere kulture i medija u Rusiji je pozvalo vlasti da porodici predaju tijelo Alekseja Navaljnog, opoziconog aktiviste, koji je umro u ruskom zatvoru 16. februara.

Saradnici Navaljnog od sinoć na društvenim mrežama objavljuju apele među kojima su apeli dobitnika Nobelove nagrade za mir i novinara Dmitrija Muratova, reditelja Andreja Zvjaginceva, pisca Viktora Čenderoviča i aktivistkinje protestne grupe Pusi Rajot Nadežde Tolokonjikove.

"Sramota je to izgovoriti u zemlji koja sebe još uvijek smatra hrišćanskom, ali: Dajte Ljudmili Ivanovnoj (majci Alekseja Navaljnog) njenog sina", izjavio je Muratov, glavni urednik nezavisnog lista Novaja gazeta.

Čenderovič, koga Moskva smatra "stranim agentom" zbog kritike ofanzive u Ukrajini, izjavio je da se ruski predsjednik Vladimir "Putin plašio Navaljnog mnogo godina.... a plaši ga se i poslije njegove smrti - pošto je ubio Navaljnog, on ga se i dalje plaši".

Više od 400 ljudi je uhapšeno širom Rusije tokom skupova u znak sjećanja na Navaljnog.

Tim Navaljnog saopštio je u subotu da je on "ubijen" i optužio vlasti da namjerno odugovlače predaju tijela.

Navaljni je bio u zatvoru od januara 2021, kada se vratio u Moskvu pošto se u Njemačkoj oporavio od trovanja nervnim agensima za koje je okrivio Kremlj. Od hapšenja je dobio tri zatvorske kazne po više tužbi koje je odbacio kao političke.

Bonus video: