Vođe EU: EU jedinstvenija nego ikad u podršci Ukrajini, Mađarska nije htjela zajedničku izjavu

U izjavi tri čelnika EU se kaže dalje da će Unija nastaviti svoju "političku, vojnu, finansijsku, ekonomsku, diplomatsku i humanitarnu podršku" da pomogne Ukrajini da se "brani, štiti svoj narod, svoje gradove i kritičnu infrastrukturu, da povrati svoj teritorijalni integritet i da okonča rat"

7238 pregleda 19 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Evropska unija jedinstvenija je nego ikad u podršci Ukrajini, rekle su danas vođe glavnih institucija Unije uoči kako su naveli "tragične godišnjice", dvije godine od početka ruske invazije na tu zemlju, od početka "nasilja, brutalnosti, terora i razaranja".

"Više nego ikad ostajemo ujedinjeni i vjerni našem obećanju da podržavamo Ukrajinu koliko dugo je potrebno", napisali su u zajedničkom saopštenju predsjednica Evropske komisija Ursula fon der Lajen, predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel i predsjednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola.

Po nekoliko diplomatskih izvora tekst je trebalo prvobitno da bude objavljen u ime 27 zemalja članica, međutim Mađarska, jedina zemlja koja je zadržala bliske veze sa Moskvom se tome usprotivila, prenosi Frans pres.

Radio Slobodna Evropa takođe piše, pozivajući se na diplomatske izvore, da je Mađarska blokirala zajedničku izjavu EU povodom druge godine invazije Rusije, RSE je dodala da je umjesto zajedničke izjave data izjava tri predsjednika glavnih institucija, fon der Lajen, Mecole i Mišela.

Da bi objavili saopštenje u ime EU, svih 27 država članica treba da daju saglasnost, a Budimpešta se usprotivila tome, ne dajući konkretno objašnjenje zašto, piše RSE.

Po riječima zvaničnika EU, s kojima je RSE kontaktirao, jedan od mađarskih diplomata je rekao, da je formulacija izjave "jednostavno bila prejaka za njih".

U izjavi tri čelnika EU se kaže dalje da će Unija nastaviti svoju "političku, vojnu, finansijsku, ekonomsku, diplomatsku i humanitarnu podršku" da pomogne Ukrajini da se "brani, štiti svoj narod, svoje gradove i kritičnu infrastrukturu, da povrati svoj teritorijalni integritet i da okonča rat".

Vođe evropske dvadesetsedmorice su početkom februara odobrile dodatnu pomoć Ukrajini od 50 milijardi eura u periodu od četiri godine.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen treba sjutra na dan dvogodišnjice početka ruske invazije da ide u Kijev.

Bonus video: