Kurc proglašen krivim za davanje lažnih izjava

Bivši austrijski kancelar je osumnjičen i da je zloupotrebio javna sredstva da bi naručio namještena istraživanja javnog mnjenja i obezbijedio pohvalno izvještavanje u tabloidima. Istraga za taj slučaj korupcije još je u toku

12227 pregleda 64 reakcija 30 komentar(a)
Kurc, Foto: Reuters
Kurc, Foto: Reuters

Bivši austrijski kancelar Sebastijan Kurc proglašen je danas krivim za lažno svjedočenje, poslije suđenja u kojem je optužen da je lagao pred parlamentarnim odborom dok je još bio na funkciji.

"Sebastijan Kurc je kriv", izjavio je sudija u Beču, koji je Kurcu izrekao kaznu od osam mjeseci zatvora uslovno.

Kurc (37), nekadašnja zvijezda u usponu među konzervativcima u Evropi, podnioo je ostavku 2021. godine poslije otvaranja dvije odvojene istrage protiv njega. U međuvremenu je napustio politiku.

On je tokom suđenja rekao da nije "svjesno" prevario poslanike kada su ga 2020. ispitivali o njegovoj ulozi u imenovanju bliskog prijatelja Tomasa Šmida na čelo jedne uticajne javne holding kompanije.

U Austriji miješanje u proces imenovanja nije samo po sebi krivično djelo, ali je prikrivanje istine dok se ispituje pod zakletvom kažnjivo sa tri godine zatvora.

Pored tog suđenja, Kurc je osumnjičen da je zloupotrebio javna sredstva da bi naručio namještena istraživanja javnog mnjenja i obezbijedio pohvalno izvještavanje u tabloidima. Istraga za taj slučaj korupcije još je u toku.

Bonus video: