Ukrajina tvrdi da je oborila ruski vojni špijunski avion: "Čestitam okupatorima Dan branilaca otadžbine"

Šef ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva MikolaOleščuk zahvalio je svojoj službi i vojnoj obavještajnoj službi na pomoći u obaranju aviona za otkrivanje radara dugog dometa i istakao da se incident poklopio sa ključnim ruskim vojnim praznikom

5337 pregleda 8 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ukrajina je saopštila da je oborila ruski vojni špijunski avion A-50, što je druga takva tvrdnja za nešto više od mjesec dana, prenosi BBC.

Avion je pogođen između ruskih gradova Rostova na Donu i Krasnodara, rekli su ukrajinski vojni izvori, više od 200 kilometara od linije fronta.

Hitne službe su navodno pronašle djelove aviona u okrugu Kanevskoj i ugasile požar.

Rusija nije komentarisala tu tvrdnju.

Danas je dvije godine otkako je Rusija pokrenula invaziju u punom obimu na Ukrajinu.

Šef ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva MikolaOleščuk zahvalio je svojoj službi i vojnoj obavještajnoj službi na pomoći u obaranju aviona za otkrivanje radara dugog dometa u petak i istakao da se incident poklopio sa ključnim ruskim vojnim praznikom.

"Čestitam okupatorima Dan branilaca otadžbine", rekao je on na Telegramu.

Video koji se dijeli na mreži prikazuje trenutak kada izgleda da je avion oboren u vazduhu, kao i ogroman plamen i gust, tamni dim koji se naizgled diže nakon pada.

Krasnodarske službe za vanredne situacije su kasnije saopštile da se avion srušio u blizini sela Trudovaja Jermenija u okrugu Kanevskoj, a požar je kasnije ugašen. Nije dalo više detalja.

U međuvremenu, najmanje jedan Telegram kanal koji je orijentisan na rusku vojsku sugerisao je da se avion možda srušio kao rezultat prijateljske vatre.

Telegram korisnik "Fighterbomber" je napisao: "U ovom trenutku nije poznato ko ga je oborio".

Ukrajina je prethodni put tvrdila da je oborila A-50 14. januara.

U prethodnom brifingu britanskog ministarstva odbrane rečeno je da Rusija vjerovatno ima šest operativnih A-50 aviona u upotrebi.

Pravljenje aviona, koji otkriva protivvazdušnu odbranu i koordiniše ciljeve ruskih aviona, može koštati stotine miliona dolara.

Ukrajina se nedavno borila da napravi značajan napredak protiv ruskih snaga na jugoistoku. U prošlomjesečnom incidentu, zvaničnici ukrajinske vojske rekli su da je avion Il-22 uništen kao i A-50.

Bonus video: