Kuleba poručio da će Ukrajina pobijediti u ratu s Rusijim, Nebenzja okrivio Zapad za podsticanje sukoba

Kuleba je rekao da su zemlje koje sada kažu da Ukrajina treba da pregovara sa Rusijom i okonča rat ili "loše obaviještene" ili ne prate događaje poslije 2014. godine, kada je Rusija uzela Krim i podržala oružanu pobunu u istočnoj Ukrajini. On je podsjetio da su Ukrajina i Rusija održale oko 200 rundi pregovora i sklopili 20 sporazuma o prekidu vatre

4767 pregleda 19 komentar(a)
Kuleba, Foto: Reuters
Kuleba, Foto: Reuters

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba poručio je u Ujedinjenim nacijama (UN) onima koji ne vjeruju da Kijev može da pobijedi u ratu sa Rusijom da će se pokazati da griješe.

Kuleba koji je kasno juče govorio u Generalnoj skupštini UN uoči druge godišnjice početka ruske invazije na njegovu zemlju pozvao je države svijeta da stanu uz Ukrajinu, naglasivši da će pobjeda doći, kako je ukazao, "prije a ne kasnije", ako to urade.

Ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzja je uzvratio ponavljajući tvrdnju Moskve da ona nije počela sukob.

On je okrivio Zapad za podsticanje sukoba i optužio Ukrajinu da je alatka u geopolitičkim ambicijama Zapada, a obećao je da ruska "specijalna vojna operacija" neće završiti dok ne budu ostvareni njeni ciljevi.

Ti ciljevi objavljeni 24. februara 2022. na dan kada su ruske trupe prešle granicu sa Ukrajinom, uključuju demilitarizaciju Ukrajine i osiguranje da ona ima neutralni status.

Sastanci Savjeta bezbjednosti (SB) i Generalne skupštine UN održani su juče i brojni evropski ministri spoljnih poslova došli su u Njujork da prisustvuju tim sastancima, među kojima britanski Dejvid Kameron, franuski Stefana Sežurne, njemačka ministarka Analena Berbok, kao i ministri Poljske Radoslav Šikorski i Švajcarske Ignacio Kasis.

"Okupili smo se danas da ponovo potvrdimo našu solidarnost sa ukrajinskim narodom, da odamo počast onima koji su žrtvovali život da odbrane slobodu i nezavisnost Ukrajine", piše u zajedničkom saopštenju oko 50 zemalja njenih saveznika koje je pred sastanak Generalne skupštine pročitao Kuleba okružen desetinom ministara i diplomata.

U obraćanju Generalnoj skupštini UN, sa 193 člana, Kuleba je podsjetio da je više od 140 zemalja podržalo rezolucije u podršku Ukrajini pozivalo na povlačenje ruskih snaga. Ali, rekao je, "cilj Moskve je da uništi Ukrajinu i oni to vrlo otvoreno govore".

Kuleba je rekao da su zemlje koje sada kažu da Ukrajina treba da pregovara sa Rusijom i okonča rat ili "loše obaviještene" ili ne prate događaje poslije 2014. godine, kada je Rusija uzela Krim i podržala oružanu pobunu u istočnoj Ukrajini. On je podsjetio da su Ukrajina i Rusija održale oko 200 rundi pregovora i sklopili 20 sporazuma o prekidu vatre.

"Svi ti mirovni napori završeni su prije dvije godine kada je Rusija razorila Minski proces i pokrenula svoju invaziju u punom obimu. Zašto bi bilo ko predložio danas da bi nas slijeđenje iste logike dovelo do drugačijeg rezultata", rekao je Kuleba.

On je kazao da je plan predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog u deset tačaka jedini ozbiljan mirovni predlog na stolu i pozvao druge zemlje da ga podrže.

Plan predviđa protjerivanje ruskih snaga, uspostavljanje specijalnog tribunala da se sudi navodnim ruskim ratnim zločinima i organizovanje evroataltnskog bezbjednosnog sistema sa garancijama za Ukrajinu.

Za razliku od prošle godine jučerašnji dan nije obilježen glasanjem, što se povezuje s kontekstom u kome je rat između Izraela i Hamasa u centru diplomatskih borbi u UN. U februaru 2023. je Generalna skupština UN ponovo tražila momentano povlačenje ruskih trupa iz Ukrajine, kada je ogromna većina od 141 zemlje glasala za rezoluciju koja je takođe pozivala na "pravedan i trajni mir".

Ruski ambasador Nebenzja je kritikovao plan Zelenskog.

"To nije ništa drugo nego ultimatum Rusiji i pokušaj da se privuče koliko je moguće više zemalja u beskonačne sastanke oko tog utopijskog projekta po bilo koju moguću cijenu", rekao je Nebenzja.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš je na sastanku Savjeta bezbjednosti rekao da ruska invazija Ukrajine krši Povelju UN i međunarodno pravo i da dvije godine od njenog početka, rat u Ukrajini ostaje "otvorena rana u srcu Evrope".

Bonus video: