G7 obećala da će Rusiji 'podići cijenu rata' zbog invazije na Ukrajinu

Italijanska premijerka Đorđa Meloni je danas bila u Kijevu gdje je predsjedavala virtuelnim sastankom, zajedno sa premijerom Kanade Džastinom Trudoom i predsjednicom Evropske komisije Ursulon fon der Lajen, koji su takođe bili u glavnom gradu Ukrajine

4062 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Predstavnici Grupe sedam industrijskih najrazvijenijih zemalja svijeta (G7) obećali su danas da će "podići Rusiji cijenu rata" zbog njene invazije na Ukrajinu, tokom virtuelnog samita održanog na drugoj godišnjici početka rata.

"Nastavićemo da povećavamo cijenu ruskog rata, da smanjujemo njene prihode i ometamo njene napore da izgradi svoju ratnu mašinu, kao što pokazuju paketi sankcija koje smo nedavno usvojili", navodi se u saopštenju G7, kojom ove godine predsjedava Italija.

To je bio prvi samit G7, koju čine SAD, Japan, Njemačka, Francuska, Velika Britanija, Italija i Kanada.

Italijanska premijerka Đorđa Meloni je danas bila u Kijevu gdje je predsjedavala virtuelnim sastankom, zajedno sa premijerom Kanade Džastinom Trudoom i predsjednicom Evropske komisije Ursulon fon der Lajen, koji su takođe bili u glavnom gradu Ukrajine.

Lideri G7 su kritikovali Kinu i Iran zbog njihove logističke podrške Rusiji.

"Pozivamo Iran da prestane da podržava rusku vojsku", navodi se u saopštenju i dodaje da su zabrinuti "zbog transfera kineskih kompanija u Rusiju, odnosno komponenti za naoružanje i opremu za vojnu proizvodnju".

Na meti kritika bila je i Sjeverna Koreja. G7 je osudila "sjevernokorejski izvoz i snabdijevanje Rusije balističkim raketama". Lideri G7 su pozvali na "neodložni prekid takvih aktivnosti".

Dok su Kanada i Italija danas potpisale bilateralne sporazume sa Ukrajinom, po uzoru na one koje su već zaključile Njemačka i Francuska, G7 je pozvala sve donatore da potvrde svoj finansijski doprinos za 2024. godinu.

"Pozivamo na odobrenje dodatne pomoći kako bi se zadovoljile preostale budžetske potrebe Ukrajine 2024. godine", naveli su lideri G7 aludirajući i na blokadu američke pomoći Ukrajini u Kongresu SAD.

Bonus video: