EU otvorila Kancelariju za vještačku inteligenciju

Sarađivaće sa državama članicama i širom stručnom zajednicom i osiguraće strateški, koherentan i efikasan evropski pristup AI na međunarodnom nivou, a očekuje se da će postati globalna referentna tačka

6427 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Evropska unija zvanično je otvorila Kancelariju za vještačku inteligenciju, koja će se baviti nadgledanjem primjene zakona o vještačkoj inteligenciji, identifikovanjem potencijalnih rizika i kršenjem pravila, te podsticanjem korišćenja pouzdane vještačke inteligencije.

"Evropska kancelarija za vještačku inteligenciju biće centar stručnosti u oblasti vještačke inteligencije širom EU. Imaće ključnu ulogu u sprovođenju Zakona o AI, posebno za vještačku inteligenciju opšte namjene, podsticaće razvoj i upotrebu vjerodostojne vještačke inteligencije i međunarodnu saradnju", saopšteno je u Evropskoj komisiji.

Kancelarija će takođe raditi na unapređenju mjera i politika za iskorišćavanje društvenih i ekonomskih koristi AI širom EU, pružaće savjete o najboljim praksama i podsticati inovativne ekosisteme pouzdane AI u cilju povećanja konkurentnosti i ekonomskog rasta EU, prenose Nezavisne novine.

Kako je saopštila EK, Kancelarija je osnovana u okviru Evropske komisije i čini temelj jedinstvenog evropskog sistema upravljanja vještakom inteligencijom.

Sarađivaće sa državama članicama i širom stručnom zajednicom i osiguraće strateški, koherentan i efikasan evropski pristup AI na međunarodnom nivou, a očekuje se da će postati globalna referentna tačka.

Bonus video: