Šikorski: Rusija će testirati kolektivnu odbranu NATO

"Ako Putin prijeti, ako prijeti bivši predsjednik Medvedev onda nažalost ja moram da povjerujem tim pretnjama. Moramo da se pripremimo za to da će Rusija pokušati da testira garancije bezbjednosti u NATO"

16007 pregleda 10 komentar(a)
Radoslav Šikorski, Foto: Reuters
Radoslav Šikorski, Foto: Reuters

Šef poljske diplomatije Radoslav Šikorski ocijenio je da će Rusija pokušati da testira garancije koje daje kolektivna odbrana članica NATO i da kad ruski zvaničnici svaki čas prijete Poljskoj da će je napasti on mora te prijetnje da uzima ozbiljno.

"Ako Putin prijeti, ako prijeti bivši predsjednik Medvedev onda nažalost ja moram da povjerujem tim pretnjama. Moramo da se pripremimo za to da će Rusija pokušati da testira garancije bezbjednosti u NATO", kazao je Šikorski dopisniku poljske televizije TVN24 u SAD.

Prethodno je u petak na sjednici Savjeta bezbednosti poljski ministar spoljnih poslova neuobičajeno iznenada odustao od pripremljenog govora i obratio se direktno ruskom ambasadoru u OUN Vasiliju Nebenzji da tačku po tačku demantuje njegove optužbe na račun Zapada i Poljske.

"Nebenzja priča da smo zatočenici rusofobije, ali fobija znači iracionalni strah. Dok nama skoro svakodnevno od bivšeg predsjednika Rusije i Putinovih propagandista stižu prijetnje nuklearnim uništenjem. Tvrdim da to nije iracionalno", rekao je u Ujedinjenim nacijama Šikorski.

Poljski ministar spoljnih poslova ispravio je takođe istorijske detalje iz optužbi ruskog ambasadora da je Poljska u Drugom svjetskom ratu napala Rusiju koja se uvijek samo branila.

"O čemu on priča? Sovjetski Savez je zajedno sa nacističkom Njemačkom napao Poljsku 17. septembra 1939. godine. Čak su zajedno poslije organizovali trijumfalnu paradu. Kaže Rusija je uvijek ratovala samo protiv agresije. Šta je radila sovjetska vojska kraj Varšave 1920. godine? Da li su to bili na kartografskoj ekspediciji?", pitao je ruskog ambasadora Šikorski.

Šef poljske diplomatije odbio je takođe optužbe na račun Ukrajine da je klijent Zapada i da njome vladaju nacisti.

"U stvari Kijev se bori da bude nezavisan. On ih naziva nacistima. Pa dobro, predsjednik je Jevrejin, ministar odbrane musliman i nemaju političke zatvorenike. On kaže da se Ukrajina davi u korupciji. Pa dobro, Aleksej Navaljni je dokumentovao kako je čista i puna poštenja njegova zemlja", rekao je Šikorski.

Danas je u intervjuu poljskom javnom tv servisu TVP Šikorski priznao da je trenutno stanje na frontu u pat poziciji ali da vjeruje da će novi paket pomoći od 65 milijardi dolara kada ga SAD odobre dovesti do preokreta i dati Ukrajini krila.

Šikorski je dodao da ako se generalno procijene te dvije ratne godine Ukrajina je ipak ostvarila neočekivani uspjeh.

"Da smo razgovarali na dan kad je počela ruska invazija izgledao bih kao optimista da sam rekao da Rusi neće uspjeti da osvoje Kijev, da će Ukrajinci preći u kontraofanzivu i vratiti polovinu okupiranih teritorija, da će prognati rusku flotu iz polovine Crnog mora i da će Zapad požuriti da da ogromnu pomoć", rekao je Šikorski.

Bonus video: