Britanski premijer se založio za zapljenu zamrznute ruske imovine

Prema riječima Sunaka, trebalo bi početi uzimanjem milijardi kamata koje ta sredstva generišu, i to poslati Ukrajini

4041 pregleda 11 komentar(a)
Riši Sunak, Foto: Reuters
Riši Sunak, Foto: Reuters

Britanski premijer Riši Sunak pozvao je danas Zapad da bude "hrabriji" u zapljeni zamrznute ruske imovine kako bi je preraspodijelio Ukrajini, i založio se da se najprije Kijevu pošalje kamata na tu imovinu.

"Moramo da budemo hrabriji u zapljeni stotina milijardi zamrznutih ruskih sredstava", napisao je Riši u kolumni koju je prenio list Sandej tajms (The Sunday Times) povodom druge godišnjice ruske invazije na Ukrajinu.

Prema njegovim riječima, trebalo bi početi uzimanjem milijardi kamata koje ta sredstva generišu, i to poslati Ukrajini.

"A onda, zajedno sa Grupom sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta (G7), treba da pronađemo legalne načine da zaplijenimo imovinu i pošaljemo ta sredstva u Ukrajinu", dodao je britanski premijer.

Evropska unija, koja je zamrznula 200 milijardi eura sredstava Centralne banke Rusije, postigla je 30. januara dogovor o prvoj fazi plana da se prihodi od zamrznute ruske imovine prenesu na obnovu Ukrajine.

Opcija da se taj novac zaplijeni i posveti naporima za rekonstrukciju Ukrajine je isključena, pod obrazloženjem da bi to moglo da uzdrma međunarodno tržište i oslabi euro.

Poslije invazije na Ukrajinu 24. februara 2022, ekonomske sankcije bez presedana protiv Rusije dovele su do zamrzavanja oko 350 milijardi dolara ruske javne imovine, deviza i imovine koja pripada ruskim oligarsima.

Prema procjeni koju su prije dvije nedjelje saopštile Svjetska banka, Ujedinjene nacije, Evropska unija i ukrajinska vlada, Ukrajini će za oporavak i rekonstrukciju biti potrebno 486 milijardi dolara.

Bonus video: