Lukašenko na dan parlamentarnih izbora najavio da će biti kandidat za predsjednika 2025.

Lukašenko je na čelu zemlje od 1994, a niko iz opozicije nije mogao da učestvuje na današnjim izborima. Opozicija je iz inostranstva pozvala stanovništvo da bojkotuje glasanje

6938 pregleda 3 komentar(a)
Lukašenko (arhiva), Foto: Reuters
Lukašenko (arhiva), Foto: Reuters

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da će se kandidovati za predsjednika sljedeće godine, a ta najava dolazi na dan parlamentarnih izbora koju je opozicija u egzilu opisala kao lažne izbore poslije godina represije.

Poslije njegovog ponovnog izbora 2020. godine, Lukašenko je potisnuo proteste opozicije, čiji su brojni članovi uhapšeni ili napustili zemlju.

"Recite im svima da ću se kandidovati" 2025. godine, rekao je Lukašenko poslie glasanja na parlamentarnim izborima.

Lukašenko je na čelu zemlje od 1994. godine, a niko iz opozicije nije mogao da učestvuje na današnjim izborima. Opozicija je iz inostranstva pozvala stanovništvo da bojkotuje glasanje.

Liderka opozicije u egzilu Svetlana Tihanovska, čiji je suprug u zatvoru, nazvala je glasanje lažnim izborima.

"Pokušaj režima da iskoristi ove lažne izbore da se legitimiše osuđen je na neuspjeh", rekla je ona.

Američke vlasti su takođe ocijenile da su parlamentarni izbori u Bjelorusiji "lažni".

"Nemoguće je održati slobodno i pošteno glasanje u klimi straha i sa više od 1.400 političkih zatvorenika", izjavio je portparol Stejt departmenta Metju Miler.

Bjelorusija koja je pod zapadnim sankcijama, u velikoj mjeri je izolovana na međunarodnoj političkoj sceni. Ta zemlja je glavni saveznik Rusije, kojoj je čak ustupila i svoju teritoriju u februaru 2022. kako bi omogućila invaziju na Ukrajinu.

"Uvijek ćemo biti uz Rusiju", rekao je Lukašenko, koji zavisi od političke i ekonomske podrške Kremlja.

Bonus video: