U Parizu skup evropskih lidera: Želimo Putinu poslati vrlo jasnu poruku da neće pobijediti u Ukrajini

Predsjednik Francuske, Emanuel Makron, pozvao je evropske kolege u Jelisejsku palatu na radni sastanak najavljen u kratkom roku zbog, kako navode njegovi savjetnici, “eskalacije ruske agresije u posljednjih nekoliko sedmica”

2637 pregleda 10 komentar(a)
Jelisejska palata, Foto: Reuters
Jelisejska palata, Foto: Reuters

Oko 20 evropskih lidera okupiće se danas u Parizu kako bi poslali poruku predsjedniku Rusije, Vladimiru Putinu, o evropskoj odlučnosti vezanoj za Ukrajinu i suprotstavili se narativu Kremlja da će Rusija pobjediti u ratu, koji ulazi u treću godinu.

Predsjednik Francuske, Emanuel Makron, pozvao je evropske kolege u Jelisejsku palatu na radni sastanak najavljen u kratkom roku zbog, kako navode njegovi savjetnici, “eskalacije ruske agresije u posljednjih nekoliko sedmica”, prenio je Rojters.

“Želimo Putinu poslati vrlo jasnu poruku da neće pobijediti u Ukrajini”, rekao je savjetnik predsjednika Francuske novinarima na brifingu.

Konferenciji bi trebalo da prisustvuju njemački kancelar Olaf Šolc, britanski ministar vanjskih poslova Dejvid Kameron, španski premijer Pedro Sančez, holandski premijer Mark Rute, kao i lideri skandinavskih i baltičkih zemalja.

SAD će predstavljati pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja, Džejms O'Brajan, a Kanadu ministar odbrane Bil Bler, porenosi Al Džazira.

Bonus video: