Kijev traži od Poljske da kazni odgovorne za prosipanje ukrajinskih žitarica

"Oni koji su oštetili ukrajinske žitarice moraju biti pronađeni, neutralisani i kažnjeni. Dvije prijateljske civilizovane evropske države su zainteresovane za to", rekao je Kubrakov

3515 pregleda 0 komentar(a)
Kubrakov, Foto: Reuters
Kubrakov, Foto: Reuters

Kijev je pozvao Poljsku da kazni odgovorne za prosipanje ukrajinskog tereta žitarica na granici tokom vikenda, izjavio je u ponedjeljak zamjenik premijera Oleksandar Kubrakov.

Oko 160 tona ukrajinskog žitarica je uništeno na poljskoj željezničkoj stanici u jeku protesta, za šta je visoki ukrajinski zvaničnik u nedjelju rekao da predstavlja čin "nekažnjivosti i neodgovornosti".

"Oni koji su oštetili ukrajinske žitarice moraju biti pronađeni, neutralisani i kažnjeni. Dvije prijateljske civilizovane evropske države su zainteresovane za to", rekao je Kubrakov na mreži Iks.

Poljski poljoprivrednici koji protestuju zbog, kako navode, nelojalne konkurencije iz Ukrajine, ali i ekoloških propisa Evropske unije, blokirali su granične prelaze s Ukrajinom, kao i autoputeve, i namjerno prosuli ukrajinske proizvode iz vagona.

Prethodno su prošle nedjelje takođe prosipane žitarice iz vozova na granici s Ukrajinom.

Ukrajinski predsjednik, Volodimir Zelenski, rekao je u nedjelju da je za Ukrajinu važno da održi bliske odnose s Poljskom, ali da je Kijev takođe spreman da brani preduzeća koja su oštećena blokadama granica poljskih demonstranata.

"Nažalost, blokada se nastavlja", rekao je portparol ukrajinske granične službe Andrij Demčenko na televiziji.

"Ukupno 2.200 kamiona stoji u redu na poljskoj teritoriji i (poljski) poljoprivrednici propuštaju (ukupno) nekoliko vozila na sat u oba smjera. Više su blokirani kamioni koji dolaze iz Ukrajine", rekao je on.

Ukrajina je rekla da je blokada izazvala ozbiljne ekonomske gubitke i da je omela njene ratne napore.

Poljoprivrednici širom Evrope su demonstrirali zbog niza razloga, uključujući, kako navode, nelojalnu konkurenciju iz inostranstva, posebno Ukrajine, poslije odluke Evropske unije 2022. da ukine carine na uvoz ukrajinske zbog ruske invazije.

Bonus video: