Bjeloruske vlasti objavile rezultate izbora koji učvršćuju vlast Lukašenka

Učešće dozvoljeno jedino kandidatima lojalnim autoritarnom predsjedniku države

6228 pregleda 1 komentar(a)
Lukašenko (arhiva), Foto: Reuters
Lukašenko (arhiva), Foto: Reuters

Bjeloruske vlasti su objavile preliminarne rezultate parlamentarnih i lokalnih izbora na kojima je učešće dozvoljeno jedino kandidatima lojalnim autoritarnom predsjedniku države Aleksandru Lukašenku.

Opozicija je pozvala na bojkot jučerašnjih izbora koji su dodatno učvrstili 30-godišnju vladavinu Lukašenka, budući da je većina kandidata pripadala nekoj od četiri zvanično registrovane stranke (Bjelaja Rus, Komunistička partija, Liberalno-demokratska partija i Partija rada i pravde), koje sve podržavaju vlast.

Centralna izborna komisija saopštila je da je glasalo 73 odsto od 6,9 miliona birača i da je 51 od 110 mesta u parlamentu pripalo stranci Bjelaja Rus.

Lukašenko je juče, na dan izbora, izrazio namjeru da se kandiduje za još jedan petogodišnji mandat na predsjedničkim izborima sljedeće godine.

Jučerašnje glasanje je prvo u Bjelorusiji od predsjedničkih izbora u avgustu 2020. godine, kada je Lukašenko dobio šesti mandat. Ti izbori su pokrenuli talas masovnih demonstracija, uz učešće stotina hiljada ljudi.

Tokom višemjesečnih protesta uhapšeno je više od 35.000 ljudi, hiljade su pretučene u pritvoru, a zatvorene su i zabranjene stotine nezavisnih medija i nevladinih organizacija.

Lukašenku, koji se u vrijeme protesta oslanjao na subvencije i političku podršku glavnog saveznika Rusije, predsjednik te zemlje Vladimir Putin čestitao je na „uvjerljivoj pobjedi patriotskih snaga Bjelorusije koja doprinosi obezbjeđivanju unutrašnje političke stabilnosti“.

Bjeloruska opoziciona liderka Svetlana Tihanovska, koja se sklonila u susjednu Litvaniju poslije predsjedničkih izbora 2020. godine, pozvala je na bojkot izbora koje je opisala kao „besmislenu farsu“.

„Farsa. Prevara. Vojna operacija. Postoji mnogo riječi kojima se može opisati šta se dešava u Bjelorusiji. Ali nemojte to zvati izborima“, rekla je Tihanovska za Asošiejted pres.

Izbori su održani u vrijeme nemilosrdnog obračuna vlasti sa neistomišljenicima. Iza rešetaka je više od 1.400 političkih zatvorenika, među kojima su lideri opozicionih partija i istaknuti borac za ljudska prava Aleš Bjalijatski, dobitnik Nobelove nagrade za mir 2022. godine.

Ne nudeći dokaze, Lukašenko je uoči glasanja rekao da zapadne zemlje razmatraju planove za državni udar u Bjelorusiji ili za preuzimanje vlasti silom i naredio je policiji da pojača naoružane patrole.

Bonus video: