Makron: Dogovor saveznika da se Ukrajina snabdije raketama srednjeg i dugog dometa

Makron je rekao da "ne postoji konsenzus" o slanju zapadnih kopnenih trupa u Ukrajinu, ali je dodao da "ništa ne treba isključiti da bismo postigli naš cilj"

8832 pregleda 7 komentar(a)
Francuski predsjednik Emanuel Makron stiže na konferenciju za novinare na kraju konferencije o podršci Ukrajini, Foto: Reuters
Francuski predsjednik Emanuel Makron stiže na konferenciju za novinare na kraju konferencije o podršci Ukrajini, Foto: Reuters

Evropski lideri su se saglasili da naprave koaliciju za snabdijevanje Ukrajine raketama i bombama srednjeg i dugog dometa kako bi podržali napore Kijeva da se odupre ruskoj invaziji, rekao je francuski predsjednik Emanuel Makron poslije samita evropskih lidera u Parizu.

Njemački kancelar Olaf Šolc, poljski predsjednik Andžej Duda i lideri baltičkih zemalja takođe su prisustvovali samitu u ponedjeljak.

Sjedinjene Države je predstavljao najviši američki diplomata za Evropu Džejms O'Brajen, dok je Velika Britanija poslala ministra spoljnih poslova Dejvida Kamerona.

"Takođe smo odlučili da damo novi podsticaj antiraketnoj odbrambenoj koaliciji, na koju je pozvao ukrajinski predsjednik (Volodimir Zelenski), i da večeras stvorimo devetu takvu koaliciju, koaliciju za rakete i bombe srednjeg i dugog dometa za izvođenje dubokih udara", rekao je Makron na konferenciji za novinare poslije sastanka.

Zelenski, koji se obratio samitu putem video poziva, pozvao je evropske lidere da obezbijede da ruski predsjednik Vladimir Putin "ne može da uništi naša dostignuća i da ne može da proširi svoju agresiju na druge zemlje".

Ukrajina se u velikoj mjeri oslanja na napredno oružje i zalihe municije od svojih zapadnih saveznika, uglavnom iz SAD, kako bi se odbranila od sve intenzivnijih napada ruskih snaga koje imaju nadmoć u ljudstvu i municiji.

Ukrajinske trupe nadjačane u ljudstvu u oružju nedavno su bile prinuđene da se povuku s nekih odbrambenih pozicija na istoku zemlje, pošto je ključni paket američke vojne pomoći vredan 61 milijardu dolara i dalje blokiran u Predstavničkom domu Kongresa SAD uslijed protivljenja republikanaca.

Evropa će pomoći Ukrajini da "preuzme inicijativu i djelujemo zajedno u trenutku kada postoji neizvjesnost sa strane SAD u pogledu pomoći", rekao je Makron i dodao da među liderima koji učestvuju na samitu postoji "široki konsenzus da se uradi više i brže".

On je rekao da "ne postoji konsenzus" o slanju zapadnih kopnenih trupa u Ukrajinu, ali je dodao da "ništa ne treba isključiti da bismo postigli naš cilj. Rusija ne može da pobijedi u tom ratu", rekao je Makron.

Duda je u odvojenom razgovoru s novinarima poslije sastanka rekao da među učesnicima "nije bilo entuzijazma" oko mogućnosti slanja zapadnih trupa u Ukrajinu.

Učesnici skupa rekli su da je sve veća podrška evropskih zemalja, uključujući Francusku, češkoj inicijativi da se municija i granate kupuju izvan EU i šalju u Ukrajinu.

Holandski premijer, Mark Rute, je rekao je da je Holandija spremna da obezbijedi više od 100 miliona eura u tu svrhu.

Bonus video: