DFC: Ruski ratni napori na zauzimanju Avdejevke obilježavaju kolebljivost Zapada da dodijeli adekvatnu pomoć Ukrajini

"Sa druge strane, razlika između obećanih i dodijeljenih sredstava EU Ukrajini je osjetna. Od opredijeljene 144 milijarde vojne pomoći, Ukrajina je od EU do 15. januara 2024. godine dobila 77 milijardi eura"

1970 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Digitalni Forenzički Centar
Foto: Digitalni Forenzički Centar

Ulazak u treću godinu ruske agresije na Ukrajinu, paralelno sa ruskim ratnim naporima na zauzimanju Avdejevke, obilježava kolebljivost Zapada da na ekonomskom i vojnom planu dodijeli adekvatnu pomoć Ukrajini.

To se između ostalog navodi u saopštenju Digitalnog forenzičkog centra (DFC) u kojem su naveli da zaustavljanje usvajanja novog paketa pomoći u američkom Kongresu direktno se odrazilo na stanje na frontu.

"Gdje ukrajinske snage kubure sa hroničnim nedostatkom municije za sve vrste artiljerijskog oruđa. Unutrašnji problemi u američkoj politici u susret predsjedničkoj trci i dominantno uslovljavanje republikanaca vezano za izmjene regulative oko kontrole granica zaustavili su hitnu pomoć Ukrajini od 60 milijardi dolara. Sa druge strane, razlika između obećanih i dodijeljenih sredstava EU Ukrajini je osjetna. Od opredijeljene 144 milijarde vojne pomoći, Ukrajina je od EU do 15. januara 2024. godine dobila 77 milijardi eura", piše u saopštenju.

Prema njihovim riječima zamor ratom u Ukrajini, jačanje populističkih snaga u Slovačkoj i Holandiji, uz kontinuirane opstrukcije Mađarske u EU, snizile su stepen evropske kohezije o važnosti pomoći Ukrajini.

"Uprkos populističkim tendencijma unutar EU, ukrajinska kriza je pokazala da se zapadne demokratije udaljavaju od ekonomske zavisnosti od autokratskih režima u Moskvi i Pekingu. Takođe, osim prekidanja ekonomskih tokova, vremenska distanca od dvije godine pokazala je da se bezbjednosna arhitektura Evrope mijenja. Finska i Švedska, istorijski vojno neutralne države, pristupile su NATO, a istočno krilo Alijanse dodatno je ojačano sa 2000 vojnika iz SAD", dodaje se.

Iz DFC-a su precizirali da dok dvogodišnjicu vojne agresije na Ukrajinu obilježava želja Evrope i NATO za kreiranje strategije odvraćanja, Rusija svoju strategiju bazira na tri pravca djelovanja jačanje vojnih kapaciteta, zaobilaženje sankcija i hibridno djelovanje u infomacionoj sferi.

"U dugotrajnom ratu iscrpljivanja (war of attrition), Rusija stvara uslove koji će na duge staze kod zapadne javnosti izazvati zamor od teme rata i pomoći Ukrajini, a sa druge strane slomiti volju ukrajinske vojske za borbu na prvoj liniji fronta", zaključili su.

Bonus video: