Zelenski: Ruski gubici uče da agresija ne donosi rezultate

"Sve što radimo zajedno u odbrani od ruske agresije dodaje stvarnu sigurnost našim nacijama u decenijama koje dolaze", rekao je Zelenski

3956 pregleda 10 komentar(a)
Zelenski, Foto: Reuters
Zelenski, Foto: Reuters

Ukrajinska vojska saopštila je u utorak da je oborila 11 ruskih dronova i dvije navođene rakete koje je Rusija lansirala u napadima tokom noći.

Ukrajinske vazduhoplovne snage su saopštile da je Rusija upotrijebila ukupno 13 dronova i pet projektila u svojoj posljednjoj rundi vazdušnih napada usmjerenih na oblasti Harkova, Suma, Dnjepropetrovska, Hmeljnickog i Kirovograda.

Trenutno nema izvještaja o šteti ili žrtvama.

Ukrajinski predsjednik, Volodimir Zelenski, rekao je u svom noćnom obraćanju u ponedjeljak da je sastanak evropskih lidera uključivao razgovore o vojnom arsenalu Ukrajine, njenoj sposobnosti da proizvodi oružje, snabdevanju oružjem od saveznika Ukrajini i kontinuiranoj podršci ukrajinskoj borbi protiv ruske invazije.

"Sve što radimo zajedno u odbrani od ruske agresije dodaje stvarnu sigurnost našim nacijama u decenijama koje dolaze", rekao je Zelenski. "Zato što svaki gubitak Rusije i svaki poraz Rusije uči Rusiju i svakog drugog neprijatelja Evrope i slobodnog svijeta u cjelini da agresija nema i ne može dati rezultate".

Francuski predsjednik Emanuel Makron sazvao je sastanak sa 20 evropskih lidera u Parizu i rekao: "Rusija ne može i ne smije da pobijedi u tom ratu".

Makron je rekao da, iako ne postoje planovi za slanje zapadnih trupa da se bore u Ukrajini, mogućnost ostaje.

"Danas nema konsenzusa da se na zvaničan, odobren način pošalju trupe na teren. Ali što se tiče dinamike, ništa se ne može isključiti", rekao je Makron na konferenciji za novinare.

Francuski predsjednik je rekao da su se evropski zvaničnici složili da treba da budu spremni za mogući napad Rusije u narednim godinama i da je potrebno više napora da se pomogne Ukrajini finansijski i vojno.

"Svi se slažemo da ne želimo da ratujemo sa ruskim narodom, ali smo odlučni da držimo eskalaciju pod kontrolom", rekao je Makron, dodajući da je cilj sastanka da se vidi kako prisutni mogu "učiniti više u smislu vojne podrške i budžetske podrške".

Nakon sastanka, Holandija je saopštila da će dati 108 miliona dolara češkoj inicijativi za kupovinu municije za Ukrajinu od zemalja širom svijeta. Holandski premijer, Mark Rute, rekao je da se nada da će i druge zemlje slijediti primer njegove zemlje.

Češki premijer, Petr Fiala, takođe govoreći poslije sastanka u Parizu, rekao je da je oko 15 zemalja pokazalo interesovanje za inicijativu, koja se fokusirala na pronalaženje hitno potrebne artiljerijske municije za Ukrajinu na svjetskim tržištima.

Portugalski premijer, Antonio Kosta, rekao je da su zemlje na sastanku u Parizu zatražile od svojih ministara odbrane da u narednih 10 dana donesu planove za isporuku više municije Ukrajini.

Mirovni plan

Kremlj je ranije u ponedjeljak saopštio da je poziv Ukrajine na mirovne pregovore bez Rusije smiješan, dan nakon što je Zelenski na forumu u Kijevu rekao da se nada da će se mirovni samit koji planira Švajcarska baviti vizijom Kijeva za okončanje rata.

Zelenski je rekao novinarima u nedjelju da se nada da će se mirovni samit održati na proljeće. "Ne smijemo da izgubimo ovu diplomatsku inicijativu", rekao je on. "Mi ćemo ponuditi platformu na kojoj (Putin) može da se složi da je izgubio ovaj rat i da je to bila greška. Velika greška".

Portparol Kremlja, Dmitrij Peskov, rekao je novinarima: "Mi smo više puta govorili da je ovo, u najmanju ruku, čudan format, jer se određeni mirovni planovi sprovode bez učešća Rusije, što je samo po sebi neozbiljno, pa čak i smiješno".

Andrij Jermak, šef kabineta Zelenskog, iznio je mogućnost da bi Ukrajina i njeni strani partneri mogli da pozovu Rusiju na budući samit kako bi razgovarali o okončanju invazije Moskve pod uslovima Kijeva.

Mirovna formula Zelenskog poziva na obnavljanje teritorijalnog integriteta Ukrajine i potpuno povlačenje ruskih trupa.

U međuvremenu, Ukrajina je doživela neuspjehe na bojnom polju. Ukrajinske trupe povukle su se iz sela zapadno od nedavno okupiranog grada Avdijevke na istoku zemlje, rekao je portparol vojske u ponedjeljak.

Posljednji neuspjeh za ukrajinske vojnike bio je u selu Lastočkine. Oni su se povukli u obližnja sela kako bi tamo zadržali liniju, rekao je u ponedjeljak na nacionalnoj televiziji Dmitro Lihovij, portparol jedne od grupa ukrajinskih trupa.

Lihovij je rekao da su ukrajinske trupe bile brojčano nadjačane i nadjačane vojnom snagom Moskve, a Ukrajina je odlučila da ih povuče iz sela i postavi odbranu na drugom mjestu.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su njene trupe "oslobodile" Lastočkine.

Bonus video: