Ukrajina pozdravlja raspravu Zapada o direktnoj intervenciji, reagovao Kremlj

Upitan koliki bi bili rizici od izravnog sukoba Rusije i NATO-a ako članice NATO-a pošalju svoje trupe da se bore u Ukrajini, Peskov je rekao: "U tom slučaju, morali bismo govoriti ne o vjerovatnosti, nego o neizbježnosti (direktnog sukoba)"

2706 pregleda 11 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Visoki ukrajinski zvaničnik u utorak je pozdravio razgovore o slanju trupa evropskih zemalja u Ukrajinu, no Kremlj je naveo da bi sukob između Rusije i NATO-a bio neizbježan ako evropske članice Alijanse pošalju trupe na ukrajinsku frontu.

Francuski predsjednik, Emanuel Makron, iznio je u ponedjeljak mogućnost da evropske zemlje pošalju trupe u Ukrajinu, ali je upozorio da ne postoji konsenzus o tome.

"Ovo pokazuje, prvo, apsolutnu svijest o rizicima koje Evropi predstavlja militaristička, agresivna Rusija", rekao je savjetnik ukrajinskog predsjednika, Mihailo Podoljak, u pisanom komentaru na Makronovu izjavu, prenosi Rojters.

Oko 20 evropskih lidera okupilo se u ponedjeljak u Parizu kako bi ruskom predsjedniku, Vladimiru Putinu, poslali poruku o evropskoj odlučnosti u vezi s Ukrajinom i suprotstavili se narativu Kremlja da će Rusija sigurno dobiti rat koji je ušao u treću godinu.

"Otvaranje rasprave o mogućnosti izravne potpore Ukrajini od strane oružanih snaga treba posmatrati kao želju da se postave pravi naglasci, da se jasnije istaknu rizici", dodao je Podoljak.

Rekao je da je u ovoj fazi važno ubrzati isporuku vojne opreme Ukrajini.

Upitan o Makronovim izjavama, portparol Kremlja, Dmitrij Peskov, rekao je novinarima: "Sama činjenica da se razgovara o mogućnosti slanja određenih kontingenata u Ukrajinu iz zemalja NATO-a je važan, novi element".

Upitan koliki bi bili rizici od izravnog sukoba Rusije i NATO-a ako članice NATO-a pošalju svoje trupe da se bore u Ukrajini, Peskov je rekao: "U tom slučaju, morali bismo govoriti ne o vjerovatnosti, nego o neizbježnosti (direktnog sukoba)".

Njemački kancelar Olaf Šolc izjavio je u utorak da na teritoriju Ukrajine neće biti kopnenih trupa NATO-a.

"Još jednom, u vrlo dobroj raspravi, raspravljalo se o tome da ono što je dogovoreno od samog početka među nama i međusobno vrijedi i za budućnost. Naime, neće biti kopnenih trupa, niti vojnika na ukrajinskom tlu koje tamo šalju evropske zemlje ili članice NATO-a", rekao je Šolc.

Zvaničnik Bijele kuće rekao je Rojtersu da Sjedinjene Države ne planiraju slati svoje trupe da se bore u Ukrajini i da takođe ne planiraju slati trupe NATO-a da se bore u Ukrajini.

Češka, Poljska i Mađarska ne razmišljaju o slanju vojske u Ukrajinu

Češka, Poljska i Mađarska ne razmatraju slanje trupa u Ukrajinu, rekli su premijeri tih zemalja u utorak nakon sastanka u Parizu na kojem je ta opcija za evropske zemlje ostavljena otvorenom.

Na pitanje o Makronovim komentarima o mogućem slanju trupa u Ukrajinu, češki premijer Petr Fiala i njegov poljski kolega Donald Tusk rekli su da vlade njihovih zemalja ne razmatraju tu opciju.

"Uvjeren sam da bismo trebali razviti puteve potpore kojima smo krenuli nakon ruske agresije", rekao je Fiala na pres konferenciji s Tuskom u utorak u Pragu.

"Vjerujem da ne treba da otvaramo neke druge metode ili načine", rekao je Fiala, istaknuvši da je trenutni fokus na vojnoj pomoći, kao i na humanitarnoj i ekonomskoj podršci.

"Poljska ne planira slati svoje trupe na teritoriju Ukrajine", dodao je Tusk. "Mislim da danas ne treba špekulirati hoće li doći do okolnosti koje bi mogle promijeniti tu poziciju."

Mađarska nije voljna poslati oružje ili trupe u Ukrajinu i ovo je stajalište "čvrsto kao kamen", rekao je u utorak u izjavi mađarski ministar vanjskih poslova, Peter Sijarto.

Slovački premijer, Robert Fico, koji se protivi vojnoj pomoći Ukrajini, rekao je prije sastanka u Parizu da bi slanjem vojnika rat u Ukrajinu dodatno eskalirao.

Bonus video: