Poljska, Češka, Slovačka i Mađarska: Rusija grubo pogazila međunarodno pravo napadom na Ukrajinu, pomagati Kijevu

Dok su poljski i češki premijer na konferenciji za novinare naglašavali da istorijsko iskustvo cijele Višegradske četvorke govori da je ključno da se ne dozvoli Rusiji da uspije u agresivnoj politici jer to što se popusti agresoru uopšte ne garantuje mir, slovački i mađarski su zahtijevali evropski mirovni plan i da mirovi razgovori počnu što prije

4854 pregleda 4 komentar(a)
Fico, Tusk, Fijala i Orban, Foto: Reuters
Fico, Tusk, Fijala i Orban, Foto: Reuters

Premijeri Poljske, Češke, Slovačke i Mađarske složili su se danas u Pragu oko stava da je Rusija pogazila grubo međunarodno pravo napadom na Ukrajinu i da Kijevu treba pomagati.

Na konferenciji za štampu nakon samita "Višegradska grupa" češki premijer Petr Fijala izjavio je da su se sagovornici složiči da je ruska agresija grubo kršenje međunarodnog prava i da će Češka i Poljska slati vojnu pomoć a Slovačka i Mađarska finansijsku i humanitarnu.

Domaćin samita Fijala kazao je da je Višegradska četvorka, s obzirom na razlike, sada drugačija institucija nego kada je nastajala ali da ima dovoljno zajedničkih važnih tema gdje vlada sloga i bitno je da članice koordiniraju zajednički stav za samite Evropske unije.

"Sad je to povremeno grupa 2+2, nekad 3+1, nekad 4+0.", kazao je Fijala.

Četvorica premijera su se složila da vlada sloga kada je riječ o potrebi revizije ciljeva Zelenog dogovora i mjera koje nameće poljoprivrednicima, da treba zaštititi tržište EU od nekontrolisanog uvoza iz Ukrajine i van prostora EU, da zajedno treba odbiti da se oduzme pravo veta u EU ili mijenja osnovni sporazum EU i da je neprihvatljiva nametnuta solidarnost i preraspodjela migranata u borbi protiv nelegalne migracije.

Slovački premijer Robert Fico pokrenuo je pitanje proširenja EU, koje kada je u pitanju Zapadni Balkan predstavlja prioritet u spoljnoj politici sve četiri zemlje, ali po riječima Fica treba unaprijed blagovremeno razmotrititi posljedice po budžet EU.

"Biće manje para i moramo da nađemo rješenje dobro i za nas i za one koji žele evropsku perspektivu", kazao je Fico.

Sva četvorica premijera ponovila su kategorično da ne namjeravaju da šalju svoje vojnike u Ukrajinu, Mađarska neće slati nikakvo oružje ali hoće svaku drugu pomoć a slovački premijer Robert Fico kazao je da neće slati vojnike ni rashodovano oružje iz magacina slovačke armije ali je Slovačka spremna na komercijalne isporuke.

"Nećemo sprečavati komercijalne isporuke oružja i municije", naglasio je Fico i upozorio da bi eventualno slanje vojnika na bilateralnoj osnovi, kako se neformalno razgovaralo juče na samitu u Parizu iz bilo koje zemlje EU ili NATO samo značilo pozivnicu za treći svjetski rat.

Dok su poljski i češki premijer na konferenciji za novinare naglašavali da istorijsko iskustvo cijele Višegradske četvorke govori da je ključno da se ne dozvoli Rusiji da uspije u agresivnoj politici jer to što se popusti agresoru uopšte ne garantuje mir, slovački i mađarski su zahtijevali evropski mirovni plan i da mirovi razgovori počnu što prije.

"Mađarska ne želi da ponovo im zajedničku granicu sa Rusijom. Imali smo je u prošlosti i imamo s tim loša iskustva. Želimo da na istoku postoji entitet između Rusije i Mađarske. Pitanje je da li da se nastavi rat ili da počnu pregovori. Neko kaže da nastavak rata donosi Ukrajini bolju poziciju u pregovorima, neko kaže Rusiji. Ne možemo da razmišljamo tako. Nije bitno ko će pobijediti nego kako doći do mira", rekao je Orban.

Mađarski premijer kazao je da je poljski premijer Tusk u pravu i da je jasno da je onaj ko je napao agresor a onaj ko je napadnut žrtva ali upitao kako će se, ako se unaprijed iznose ocjene ko je ratni zločinac, završiti rat.

"Moj stav je da taj rat nema vojno rješenje. Možemo dalje da šaljemo oružje, novac i za dvije godine ćemo biti na istom mjestu ali ćemo imati desetine hiljada mrtvih više na obje strane. Hitno obustavljanje paljbe stvara prostor za hitne mirovne pregovore. Ali EU bi morala da ima jasan mirovni plan. Isto kao i Ukrajini i Rusiji su potrebne bezbjednosne garancije", kazao je slovački premijer Fico.

"Bez obzira ko daje kakve intervjue Putin jeste ratni zločinac. Moralna i istorijska ocjena toga šta se dešava u Ukrajini mora biti nedvosmislena. Nema mjesta pregovaranju ko je žrtva ko agresor. Ako bi prihvatili narativ Moskve ni Mađarska ni Slovačka i Češka ni Poljska ne bi bile slobodne, nezavisne zemlje. Ne bi imale mogućnost izbora", kazao je poljski premijer Tusk.

Poljski premijer, koji je pred današnji samit kazao da ide u Prag da procijeni ima li Višegradska četvorka uopšte smisla, rekao je danas u Pragu da osjeća da taj različiti odnos s jedne strane Poljske i Češke a s druge strane Slovačke i Mađarske prema ratu u Ukrajini i prema Rusiji nije toliko suštinski kako se možda čini i nije prepreka saradnji, pa čak ni fragmentarnoj kada je riječ o pomoći Ukrajini.

"Ne moramo da se uvjeravamo u prijateljstvo naših naroda. Premijeri i predsjednici država se menjaju a naše narode vezuje prijateljstvo bez obzira na političare", rekao je Tusk.

Bonus video: