Advokat Navaljnog nakratko pritvoren

Vasilij Dubkov nije komentarisao razloge za pritvaranje, ali je rekao da je to ometanje njegovih advokatskih aktivnosti

7441 pregleda 3 komentar(a)
Vasilij Dubkov sa Ljudmilom Navaljnajom, Foto: Rojters
Vasilij Dubkov sa Ljudmilom Navaljnajom, Foto: Rojters

Advokat koji je pomogao majci pokojnog ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog da preuzme njegovo tijelo od zatvorskih vlasti, juče je nakratko priveden u Moskvi, objavili su ruski mediji.

Vasilij Dubkov je kasnije za nezavisni list Verstka rekao da je pušten. On nije komentarisao razloge zbog kojih je pritvoren, ali je rekao da je to ometanje njegovih advokatskih aktivnosti.

Uz pomoć Dubkova i drugih advokata Navaljnog, njegova majka Ljudmila Navaljnaja je uspjela je da izdejstvuje preuzimanje tijela svog sina prošle subote, osam dana nakon što je on iznenada preminuo u arktičkoj kaznenoj koloniji.

Portal Novaja gazeta Evropa objavio je da je Dubkov priveden u Moskvi zbog optužbi za kršenje javnog reda.

Trojica advokata Navaljnog poslati su u zatvor u oktobru 2023. pod optužbama povezanim sa zabranom grupa kritičnih prema Kremlju kao “ekstremističkih”. Dva druga advokata Navaljnog su od tada pobjegla iz Rusije.

Tim Navaljnog je rekao da planira da održi javni ispraćaj od Navaljnog kasnije ove sedmice, ali do sada nije mogao da pronađe mjesto koje bi bilo spremno da ga organizuje.

Njegov tim je optužio vlasti da pokušavaju da blokiraju javnu sahranu, koja bi mogla da se pretvori u demonstraciju podrške pokretu Navaljnog i njegovom protivljenju predsjedniku Vladimiru Putinu.

Leonid Volkov, blizak saveznik Navaljnog, pozvao je juče Ruse da na dan izbora sljedećeg mjeseca izađu u velikom broju na proteste protiv Putina, na koje je Navaljni pozvao neposredno prije smrti.

Kremlj je upozorio na pravne posljedice za svakoga ko posluša taj “provokativni” poziv.

Bonus video: