Putin: Članice NATO rizikuju nuklearni sukob ako pošalju trupe u Ukrajinu, imamo oružje za napad na ciljeve na Zapadu

Putin je saopštio i da apsolutna većina ruskog naroda podržava "specijalnu vojnu operaciju" u Ukrajini

46190 pregleda 307 reakcija 94 komentar(a)
Putin, Foto: Reuters
Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.02.2024. 11:56h

Predsjednik Rusije Vladimir Putin poručio je danas zemljama članicama NATO da rizikuju nuklearni sukob ako pošalju trupe u Ukrajinu, i rekao je da Moskva ima oružje za napad na ciljeve na Zapadu, prenosi agencija Rojters.

Putin je upozorenje izdao tokom svog godišnjeg obraćanja ruskom parlamentu.

Sjedinjene Američke Države (SAD) i ključni evropski saveznici su ove nedjelje poručile da ne planiraju da pošalju kopnene trupe u Ukrajinu, nakon što je Francuska nagovijestila tu mogućnost.

"(Zapadne nacije) moraju da shvate da i mi imamo oružje koje može da pogodi mete na njihovoj teritoriji. Sve ovo zaista prijeti sukobom koji uključuje upotrebu nuklearnog oružja i uništenjem civilizacije. Zar oni to ne shvataju?" rekao je Putin.

Putin je dodao da Rusija mora da ojača svoj zapadni vojni okrug nakon prijema Finske i Švedske u Atlantski savez.

Vladimir Putin
foto: Reuters

Finska ima dugu kopnenu granicu sa sjeverozapadnom Rusijom.

Putin je takođe rekao tokom svog godišnjeg obraćanja ruskom parlamentu da će se svako ko pokuša da izvrši invaziju na Rusiju suočiti sa težim posljedicama nego u Drugom svjetskom ratu, jer zemlja sada ima oružje koje može da pogodi ciljeve na neprijateljskoj teritoriji.

Većina ruskog naroda podržava "specijalnu vojnu operaciju" u Ukrajini

Putin je saopštio i da apsolutna većina ruskog naroda podržava "specijalnu vojnu operaciju" u Ukrajini, prenio je Rojters.

"Danas, kada naša domovina brani svoj suverenitet i bezbjednost i štiti živote naših sunarodnika u Donbasu i Novorusiji (regioni Ukrajine za koje Rusija tvrdi da ih je pripojila), odlučujuća uloga u ovoj pravednoj borbi pripada našim građanima, našem jedinstvu, odanost rodnoj zemlji i odgovornosti za njenu sudbinu. Ovi kvaliteti su se jasno i nedvosmisleno manifestovali na samom početku specijalne vojne operacije, kada je nju podržala apsolutna većina ruskog naroda. Uprkos svim iskušenjima i gorčini gubitaka, ljudi su nepokolebljivi u ovom izboru", rekao je Putin

Vladimir Putin
foto: Reuters

"Svako obraćanje Federalnoj skupštini je pogled u budućnost. Prilika da se govori o strateškim planovima i svim mjerama neophodnim za dalji razvoj zemlje. Samo jedinstveni možemo da realizujemo sve što smo zamislili. Dokazali smo da je Rusija spremna da odgovori na svaki izazov", poručio je Putin.

Vladimir Putin
foto: Reuters

On je kazao da Rusija neće nikome dozvoliti da se miješa u njene unutrašnje probleme.

Zapad želi da oslabi Rusiju iznutra

Putin je ponovio optužbu da Zapad pokušava da uništi Rusiju iznutra, dodajući da je većina građana podržala njegovu odluku prije dvije godine da pošalje desetine hiljada vojnika u Ukrajinu, u, kako Moskva naziva "specijalnu vojnu operaciju”.

"Zapad želi da oslabi Rusiju iznutra. Naša vojska je stekla kolosalno borbeno iskustvo. Naša vojska ima inicijativu u Ukrajini da oslobodi nove teritorije. Uradićemo sve da okončamo konflikt, da riješimo zadatke specijalne vojne operacije", kazao je ruski predsjednik.

Vladimir Putin
foto: Reuters

Putin je rekao da je Rusija spremna za dijalog sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) o strateškoj stabilnosti, ali je odbacio bilo kakve pokušaje da se Rusija natjera na pregovore.

"SAD istovremeno pokušavaju da nanesu strateški poraz Rusiji. Postoje neutemeljene optužbe protiv Rusije zbog pokušaja raspoređivanja oružja u svemiru. To je pokušaj da se Rusija prisilno uključi u pregovore", kazao je Putin.

Vladimir Putin
foto: Reuters

Putin je tokom svog govora rekao da je Rusija koristila napredne sisteme naoružanja, uključujući hipersonične rakete Cirkon, i da ima vojnu prednost u Ukrajini.

Putin je kazao da su strateške snage spremne za borbu.

"Kompleks Kinžal je iskorišćen za gađanje važnih meta. Kompleks Cirkon je takođe korišćen. Iskoristićemo i rakete Sarmat u borbi", rekao je Putin.

On je poručio da Rusija razumije da Zapad pokušava da je uvuče u trku u naoružanju.

"Pokušavaju da nas iscrpe, da ponove trik koji su uspjeli sa Sovjetskim Savezom 1980-ih. Stoga, naš zadatak je da razvijamo odbrambeno-industrijski kompleks na način da povećamo naučni, tehnološki i industrijski potencijal zemlje. Moramo što racionalnije raspodijeliti resurse i izgraditi efikasnu ekonomiju Oružanih snaga, da za svaku rublju izdataka za odbranu postignemo maksimum", kazao je Putin.

Vladimir Putin
foto: Reuters

Rekao je i da vjeruje da je važno da Rusija ojača veze sa arapskim zemljama i zemljama Latinske Amerike.

Ruska ekonomija uskoro će biti među četiri najveće svjetske po paritetu kupovne moći

Putin je rekao da će ruska ekonomija uskoro biti među četiri najveće svjetske ekonomije po paritetu kupovne moći.

Rojters prenosi da pošto se može pohvaliti ogromnim prirodnim resursima, ruski bruto domaći proizvod (BDP) se prošle godine naglo oporavio od pada u 2022. godini, ali da se rast u velikoj mjeri oslanja na državno finansiranu proizvodnju oružja i municije za rat u Ukrajini, maskirajući probleme koji ometaju napredak u životnom standardu građana.

Pred izbore predložio veće dječje dodatke i druge mjere za podršku velikim porodicama

Putin je predložio veće dječje dodatke i druge mjere za podršku velikim porodicama, samo nekoliko nedjelja prije izbora na kojima se očekuje da će osvojiti još jedan šestogodišnji mandat.

Rojters navodi da nizak natalitet u Rusiji predstavlja demografske probleme za ruske vlasti već dugi niz godina.

Problem siromaštva i dalje akutan

Ruski predsjednik je poručio i da je problem siromaštva je i dalje akutan, te da sada direktno pogađa više od devet odsto stanovništva.

"A među velikim porodicama...stopa siromaštva je veća od 30 odsto. Potreban nam je stalan rad na poboljšanju kvaliteta života porodica sa djecom, na podršci natalitetu. U tu svrhu ćemo pokrenuti novi nacionalni projekat pod nazivom 'Porodica'", poručio je Putin.

Bonus video: