NE DAVATI NOVAC IZ DRŽAVNE KASE ZA PRVU DAMU

Francuska: Peticija protiv dodjeljivanja statusa Brižit Makron - više od 160.000 potpisa

"Brižit Markon trenutno ima tim od dva ili tri pomoćnika, kao i dvije sekretarice i dva bezbjednosna agenta. To je dovoljno", navodi se u peticiji
201 pregleda 0 komentar(a)
Brižit Makron, Emanuel Makron, Foto: Reuters
Brižit Makron, Emanuel Makron, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.02.2019. 05:53h

Više od 160.000 ljudi potpisalo je peticiju objavljenu na internetu protiv dodjeljivanja formalnog statusa supruzi francuskog predsjednika Emanuela Makrona.

Peticija je postavljena na sajtu change.org prije dvije nedjelje, a zahtijeva da nikakav novac iz državne kase ne bude izdvojen za ulogu prve dame koju je Makron, tokom kampanje uoči svoje pobjede na predsjedničkim izborima u maju, obećao da će uvesti za svoju suprugu Brižit.

"Brižit Markon trenutno ima tim od dva ili tri pomoćnika, kao i dvije sekretarice i dva bezbjednosna agenta. To je dovoljno", navodi se u peticiji, koja je do danas sakupila 160.000 potpisa. 

Makron (39) je obećao da će uvesti tu poziciju za svoju 64-godišnju surpugu kako bi joj obezbijedio jasan status, ali je obećao i da ona neće biti plaćana iz državnih fondova, podsjeća francuska agencija. 

Krajnje ljevičarski protivnici predsjednika Makrona u parlamentu već su protestovali protiv tog plana u trenutku kada vlada smanjuje budžet i sprema se da usvoji novi zakon kojim će poslanici biti onemogućeni da zapošljavaju članove svoje porodice kao pomoćnike.