Ukrajinska vojska: Oborili smo četiri ruska drona

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa na ukrajinskom jeziku, ruska vojska napala je sa pet protivvazdušnih navođenih projektila S-300 iz okupirane regije Donjeck i ruske regije Belgorod, kao i sa četiri drona tipa "Šahid" ("Shahed") iz Primorskoahtarskog reјona

6093 pregleda 6 komentar(a)
Ukrajinski vojnici na ratištu (Ilustracija), Foto: Reuters
Ukrajinski vojnici na ratištu (Ilustracija), Foto: Reuters

Ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila je četiri bespilotne letjelice (dronovi) koje je Rusija rano ujutru 1. marta lansirala iznad te države, saopštila je ukrajinska vojska.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa na ukrajinskom jeziku, ruska vojska napala je sa pet protivvazdušnih navođenih projektila S-300 iz okupirane regije Donjeck i ruske regije Belgorod, kao i sa četiri drona tipa "Šahid" ("Shahed") iz Primorskoahtarskog reјona.

"Kao rezultat borbe, Oružane snage uništile su četiri 'Šahida' unutar granica Harkovske i Dnjepropetrovske regije", saopštila je ukrajinska vojska.

U međuvremenu, guverner ruske pogranične regije Kursk, Roman Starovoit, rekao je da su, zbog napada ukrajinskih dronova, četiri sela u tom regionu ostala bez struje, javlja RSE na ukrajinskom jeziku.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je protivvazdušna odbrana oborila četiri ukrajinska drona iznad Belgoroda i Nižnjeg Novogoroda. Ukrajina nije komentarisala te tvrdnje.

Komandant vazdušnih snaga Mikola Oleščuk je 24. februara, na drugu godišnjicu početka rata, objavio da je ukrajinska vojska za dvije godine uništila 1.905 ruskih projektila, 4.844 jurišne bespilotne letjelice i 7.660 operativno-taktičkih dronova.

Za dvije godine rata u Ukrajini više od 10.500 ljudi je ubijeno, od kojih je 587 djece.

Zemlju je napustilo 6,5 miliona Ukrajinaca, a ukrajinski gradovi pretvoreni su u ruševine.

Bonus video: