Odgovor na rat u Ukrajini: Šta sve uključuje nova EU strategija?

Cilj EU jeste promijeniti način na koji finansira i prodaje oružje, što je podstaknuto ratom koji je Putin pokrenuo, ali i nizom upozorenja sa zapada koja sugerišu da bi ruski lider u nadolazećim godinama mogao napasti članicu NATO-a

8795 pregleda 6 komentar(a)
Skup podrške Ukrajini u Berlinu, Foto: Reuters
Skup podrške Ukrajini u Berlinu, Foto: Reuters

Nova strategija je odgovor Evropske unije na rat u Ukrajini i potrebu ponovnog pokretanja proizvodnje oružja i municije.

EU želi prebaciti svoju odbrambenu industriju na ratne temelje, a plan je izložen u nacrtu strategije evropske odbrambene industrije na 27 stranica u koji je Politiko imao uvid, prenosi N1 Zagreb.

Cilj EU jeste promijeniti način na koji finansira i prodaje oružje, što je podstaknuto ratom koji je ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo, ali i nizom upozorenja sa zapada koja sugerišu da bi ruski lider u nadolazećim godinama mogao napasti članicu NATO-a.

Jedna od predloženih mjera čak kopira šemu američke inostrane vojne prodaje, olakšavajući prodaju oružja trećim zemljama, a druga bi mjera olakšala vladama preuzimanje civilne proizvodnje u slučaju nužde.

Zvaničnik Evropske komisije izjavio je da evropska odbrambena industrija nije dovoljno konkurentna.

“Nismo u mogućnosti proizvoditi na vrijeme i u dovoljnoj količini“.

U nacrtu se ne navodi iznos subvencija, no Politiko vjeruje da su u pitanju milijarde eura. Glavni cilj Evropske odbrambene industrijske strategije, koja nije obavezujuća, jeste da blok prođe kroz “promjenu paradigme s hitnog odgovora na odbrambenu spremnost”.

Evropska komisija želi osigurati da evropske vlade kupuju više evropske vojne opreme i zajedničku nabavku naoružanja kako bi potrošnja bila učinkovitija.

Što se tiče snabdijevanja, Brisel nastoji učiniti Evropsku odbrambenu i tehnološku industrijsku bazu (EDTIB) manje sklonom riziku i fleksibilnijom. Brisel želi da Ukrajina učestvuje u zajedničkoj nabavci kao da je Kijev članica EU.

Politiko je izdvojio nekoliko ključnih stvari.

Pojednostavljenje nabavke

Evropski program naoružanja uskladio bi postupke nabavke. Vlade koje kupuju zajedno imaće koristi od izuzeća od PDV-a.

Takođe, u ovo su uključena i rješenja na evropskom nivou za zaštitu spornih područja poput svemira, kibernetike, vazduha i mora.

Uspostavila bi se i Grupa evropske odbrambene industrije na visokom nivou koja bi pomogla u koordinaciji nabavke i programiranja. Od Komisije se takođe očekuje da postavi zajednički cilj nabavke, ali taj broj još nije u nacrtu.

Olakšavanje prodaje oružja

Jedna od najhrabrijih ideja Komisije jeste kopirati američki sistem, gdje Vašington potpisuje ugovore direktno s drugim prijestonicama kako bi se prodaja oružja učinila lakšom. Ta je ideja ušla u ovaj nacrt.

U dokumentu se Komisija žali da su zemlje članice požurile kupiti više oružja jer se bezbjednosno okruženje pogoršalo nakon ruskog napada na Ukrajinu, a to je dovelo do skoka u kupovini od američkih kompanija.

Više novca za zajedničku nabavku

Cilj je podstaknuti saradnju i zajedničku nabavku, kao i podupiranje razvoja oružja finansiranog iz Evropskog obrambenog fonda i industrijskog povećanja.

Održavanje visoke proizvodnje

Komisija takođe želi subvencionisati proizvodne kapacitete s milijardu eura kako bi održala industriju oružja čak i kada je potražnja spora.

Politiko navodi i jednu kontroverznu zamisao, a to je da Komisija želi razmotriti ovlašćenja za preuzimanje civilnih proizvodnih linija ako je potrebno.

Bonus video: