EU odmrzla sredstva za Palestince

Evropska komisija nastavlja isplate humanitarnoj agenciji UN za Palestince koje su bile obustavljene jer ju je Izrael bio optužio za umiješanost u terorizam Hamasa. EU povećava pomoć Gazi na ukupno 250 miliona eura.

6529 pregleda 0 komentar(a)
Oštećena zgrada zdravstvenog centra UNRWA u Gazi, Foto: UNRWA/Reuters
Oštećena zgrada zdravstvenog centra UNRWA u Gazi, Foto: UNRWA/Reuters

Komisija EU bila je suspendovala na mjesec dana isplate agenciji UN za pomoć Palestincima (UNRWA) jer je izraelska vlada optužila dvanaest njenih zaposlenih za saradnju sa radikalnim islamističkim Hamasom.

Hamas, koji EU takođe klasifikuje kao terorističku organizaciju, napao je Izrael 7. oktobra, ubio oko 1.200 ljudi i oteko oko 250 kao taoce.

Teroristički napad izazvao je veliku vojnu akciju Izraela u pojasu Gaze, u kojoj je, kako se navodi, poginulo više od 30.000 palestinskih civila. Hamas odbija da odustane od oružane borbe protiv izraelskih trupa i da oslobodi taoce kidnapovane u Gazi.

Prvo 50 miliona, pa onda još 32 miliona eura

Od ove sedmice (4. marta 2024.) pa nadalje, isplate iz EU za UNRWA biće nastavljene. Prvo će biti prebačeno 50 miliona eura, a još 32 miliona eura će uslijediti kasnije tokom godine, u dvije tranše.

Nakon dugih pregovora, UNRWA je prethodno pristala na uslove EU za isplatu sredstava. Odjeljenje za internu reviziju UN vodiće istragu o optužbama protiv zaposlenih. EU će takođe obaviti ispitivanje sa sopstvenim stručnjacima.

Šef UNRWA Filip Lazarini je u razmeni pisama sa Komisijom EU rekao da njegova organizacija nije umiješana u Hamasove terorističke zločine i da će svih 13.000 zaposlenih koji su do sada radili u Pojasu Gaze biti ponovo provjereni.

Međunarodni tim stručnjaka sastavlja preporuke za UNRWA da spriječi moguću saradnju sa Hamasom.

Na sastanku sa ministrima spoljnih poslova EU 12. februara, Lazarini se požalio da Izrael nije dao nikakve dokaze o umiješanosti zaposlenih u terorističke akte. Ministri spoljnih poslova su tada priznali da je u trenutnoj ratnoj situaciji UNRWA neophodna za obezbjeđivanje barem osnovnih potreba stanovništva u Pojasu Gaze.

Prema riječima portparola UN, i svjetska organizacija još čeka dokumente i obavještajne dokumente iz Izraela.

EU povećava humanitarnu pomoć na 250 miliona eura

Komisija EU je takođe najavila da će povećati humanitarnu pomoć Pojasu Gaze za 68 miliona eura. Ova nova sredstva bi po mogućnosti trebalo da koriste međunarodne humanitarne organizacije kao što su Crveni krst ili Crveni polumjesec. Sredstva će biti stavljena na raspolaganje pored već planiranih 125 miliona eura za ovu godinu.

Ukupan iznos humanitarne pomoći EU Palestincima, koju mogu koristiti UNRWA ili druge međunarodne organizacije je dakle - 250 miliona eura.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je o povećanju pomoći rekla: „Mi smo uz palestinski narod u Pojasu Gaze i drugde u regionu. Nevini Palestinci ne bi trebalo da plaćaju cijenu za zločine terorista Hamasa. Zbog nedostatka adekvatnog pristupa hrani i osnovnim stvarima, oni su u strašnim uslovima koji su opasni po život."

Komisija EU je treći najveći donator UNRWA. Ključno pitanje za UNRWA je kako se sada pozicioniraju najveći i drugi najveći donatori - SAD i Njemačka - koje su takođe obustavile svoja plaćanja u januaru. Ukoliko SAD i Njemačka ne budu izvršili plate po planu, UNRWA će krajem mjeseca imati ozbiljne poteškoće u plaćanju.

EU nema jedinstven stav o ovom konfliktu

Stav o situaciji u Pojasu Gaze i ovom konfliku nije jedinstven u svih 27 zemalja članica EU.

Njemačka želi da obezbijedi humanitarnu pomoć za ljude u Gazi, ali se suzdržava da kritikuje Izrael. Vojna operacija protiv terorističke organizacije Hamas je opravdana i neophodna, kaže se u Berlinu. Njemačka ministarka inostranih poslova Analena Berbok najavila je u četvrtak dalje povećanje humanitarne pomoći. Kao i UN, ona poziva na „humanitarni prekid vatre". Tada bi taoci mogli da budu oslobođeni i mogla bi se izbeći dalja stradanja civilnog stanovništva, napisala je Berbok na platformi X.

Druge članice EU, poput Španije i Irske, kritikuju Izrael i pisali su Evropskoj komisiji tražeći od nje da privremeno suspenduje sporazum o partnerstvu EU sa Izraelom. Portparol Komisije EU Erik Mamer u Briselu je rekao da Komisija trenutno razmatra taj zahtjev.

Bonus video: