Francuska postala prva zemlja na svijetu koja je u ustav uvrstila pravo na abortus

Kako navodi BBC, ankete pokazuju da je oko 85 posto javnosti podržalo reformu

7310 pregleda 1 komentar(a)
Detalj nakon glasanja, Foto: Reuters
Detalj nakon glasanja, Foto: Reuters

Francuska je postala prva država na svijetu koja je u svoj ustav uvrstila pravo na abortus. Parlamentarci su glasali za reviziju ustava iz 1958. kako bi se zajamčila "zagarantovana sloboda" žena na abortus.

Kako navodi BBC, ankete pokazuju da je oko 85 posto javnosti podržalo reformu.

Premijer zemlje Gabrijel Atal rekao je parlamentu prije glasanja da je pravo na abortus "u opasnosti" i "na milost i nemilost donosioca odluka".

"Poručujem ženama, unutar naših granica i izvan njih: Era svijeta nade počinje", rekao je premijer Francuske.

Pravo na abortus nalazi se u francuskom zakonu od 1975. godine.

Promjena ustava podstaknuta je i nedavnim događajima u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u kojima je Vrhovni sud ukinuo pravo na abortus 2022. godine.

"Ovo pravo (na abortus) je povučeno u SAD. Ništa nam ne govori da je Francuska izuzeta od ovog rizika", rekla je Laura Slimani, iz grupe za ljudska prava "Fondation des Femmes".

Glasanje od ponedjeljka navedeno je u članu 34 francuskog ustava prema kojem "zakon određuje uslove u kojima žena ima zagarantovanu slobodu da pribjegne abortusu".

Ali taj potez nije prošao bez kritika.

Liderka krajnje desnice Marin Le Pen rekla je da predsjedik Francuske Emanuel Makron to koristi za skupljanje političkih poena zbog velike podrške pravu na abortus u zemlji.

"Glasaćemo da se to uključi u Ustav jer nemamo problema s tim", rekla je Le Pen novinarima uoči glasanja u Versaju, dodajući da je pretjerano nazvati to iistorijskim korakom jer, kako je rekla, "niko ne dovodi pravo na abortus u opasnost u Francuskoj".

Bonus video: