Pravo na abortus u Ustavu Francuske

Pravo na prekid trudnoće u Francuskoj ima znatno veću podršku u odnosu na SAD i mnoge druge zemlje

6526 pregleda 6 komentar(a)
Učesnica skupa u Parizu nosi natpis “Ne dirajte moje tijelo, Foto: Rojters
Učesnica skupa u Parizu nosi natpis “Ne dirajte moje tijelo, Foto: Rojters

Francuska je juče postala prva zemlja na svijetu koja ustavom garantuje pravo na abortus, u potezu koji su grupe za prava žena pozdravile kao istorijski, a koji je naišao na žestoke kritike protivnika abortusa.

Pravo na abortus u Francuskoj ima znatno veću podršku u odnosu na SAD i mnoge druge zemlje, a istraživanja pokazuju da oko 80 odsto Francuza podržava činjenicu da je abortus legalan.

Slavlje nakon glasanja o abortusu
Slavlje nakon glasanja o abortusufoto: REUTERS

“Šaljemo poruku svim ženama: vaše tijelo pripada vama i niko drugi ne može odlučivati umjesto vas”, kazao je premijer Gabrijel Atal poslanicima i senatorima uoči glasanja.

Žene u Francuskoj imaju pravo na abortus od usvajanja zakona 1974. koji je tada bio na meti snažnih kritika.

Za uključivanja prava na abortus u Ustav glasali su i poslanici desničarskog Nacionalnog okupljanja, a njihova liderka Marin le Pen je kazala da oni “nemaju problem sa tim”. Međutim, dodala je da je pretjerano taj korak nazivati istorijskim jer “pravo na abortus u Francuskoj niko ne ugrožava”.

Paskal Moriner, predsjednica Udruženja katoličkih porodica kazala je da je potez poraz za borce protiv abortusa. “Uvezli smo debatu koja nije francuska nakon što su SAD prve ukinule zakon koji je proizilazio iz slučaj Rou protiv Vejda”, kazala je ona. “Postojao je efekat panike kod feministričkih pokreta, koji su željeli da ovo ugraviraju u mermer ustava”.

Bonus video: