VIDEO Ukrajina tvrdi da je potopila patrolni brod ruske Crnomorske flote kod Krima

Portparol mornarice Dmitro Pletenčuk je u komentarima koje je dao na televiziji rekao da je na brodu možda bio helikopter

7246 pregleda 10 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ukrajinske pomorske bespilotne letjelice (dronovi) pogodile su i potopile patrolni brod ruske Crnomorske flote kod okupiranog Krima u noćnom napadu, saopštila je danas ukrajinska vojska, prenosi agencija Rojters.

Ukrajinska vojna obavještajna agencija saopštila je da je specijalna jedinica pod nazivom Grupa 13 gađala pomorskim dronovima Magura V5 brod "Sergej Kotov" u blizini Kerčkog moreuza, koji povezuje Azovsko i Crno more.

Oni su u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram naveli da je brod pretrpio štetu na krmi, desnoj i lijevoj strani, te da je šteta procienjena na 65 miliona dolara.

Portparol mornarice Dmitro Pletenčuk je u komentarima koje je dao na televiziji rekao da je na brodu možda bio helikopter.

Rojters navodi nije mogao da provjeri izvještaje.

Rusko ministarstvo odbrane nije odmah odgovorilo na Rojtersov zahtjev za komentar.

Agencija Beta prenosi da je ukrajinsko vojno obavještajno odjeljenje (GUR) na Telegramu saopštilo da je "u napadu pomorske bespilotne letjelice Magura V5, ruski brod 'Sergej Kotov' pretrpio oštećenje na krmi, kao i na desnoj i lijevoj strani".

Portparol GUR Andrij Jusov rekao je da je brod bio pogođen u prethodnom napadu, ali da je sinoć "definitivno uništen".

On je dodao da se vjeruje da među posadom ima povrijeđenih, ali i da je dio posade uspio da se evakuiše.

Neki ruski vojni blogeri su potvrdili da je nalog na Telegramu VČK-OGPU izvijestio o pokušajima da se brod odvuče u luku, ali je navedeno da je na kraju potonuo.

Ukrajina je posljednjih mjeseci pojačala napade u Crnom moru i na Krim, koji je Rusija zauzela i anektirala 2014.

Kijev je izvijestio o nizu udara, uključujući potapanje velikog desantnog broda pomorskim dronovima sredinom februara.

Pletenčuk je rekao da je "Sergej Kotov" takođe pogođen u septembru 2023. i da je sličan patrolni brod takođe oštećen u napadima od početka ruske invazije na Ukrajinu prije dvije godine.

"Imaju četiri slična broda, dva od njih više nisu u upotrebi", rekao je on.

Rojters nije mogao da potvrdi ranije napade.

Saobraćaj vozova i na autoputu je privremeno zaustavljen, a kasnije nastavljen na mostu koji se proteže kroz Kerčki moreuz i povezuje poluostrvo Krim sa kopnom Rusije, saopštili su zvaničnici na Krimu koje je postavila Moskva.

Rusija kontroliše skoro jednu petinu teritorije Ukrajine.

Bonus video: