Šef ruske obavještajne službe: Navaljni je umro prirodnom smrću

Četrdesetsedmogodišnji Navaljni, koji je umro pod misterioznim okolnostima, sahranjen je 1. marta na groblju u Moskvi. Najmanje 120 osoba je uhapšeno u Rusiji zbog učešća na skupovima u čast sjećanja na njega

5066 pregleda 9 komentar(a)
Nariškin, Foto: Screenshot/Youtube
Nariškin, Foto: Screenshot/Youtube

Šef ruske spoljne obavještajne službe (SVR) Sergej Nariškin rekao je 5. marta da je opozicioni lider Aleksej Navaljni umro prirodnom smrću, što je izjava koja je izgleda bila pokušaj da se odvrati bijes međunarodne zajednice zbog smrti najžešćeg neprijatelja predsjednika Vladimira Putina.

Nariškin je to rekao u intervjuu koji je emitovala ruska državna televizija. Nije naveo uzrok smrti.

"Prije ili kasnije, život se završi i ljudi umiru", rekao je. "Navaljni je umro prirodnom smrću."

Mnogi zapadni lideri rekli su da je Putin konačno odgovoran za smrt Navaljnog 16. februara u udaljenom arktičkom zatvoru. Kremlj odbacuje optužbe.

Četrdesetsedmogodišnji Navaljni, koji je umro pod misterioznim okolnostima, sahranjen je 1. marta na groblju u Moskvi. Najmanje 120 osoba je uhapšeno u Rusiji zbog učešća na skupovima u čast sjećanja na njega.

Više od 40 zemalja zatražilo je nezavisnu međunarodnu istragu o smrti ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, rekaviši da predsjednik Rusije Vladimir Putin snosi konačnu odgovornost.

Članice Evropske unije, Sjedinjene Države, Britanija, Ukrajina, Australija, Kanada, Novi Zeland i Norveška nalaze se među zemljama koje su u Savjetu za ljudska prava Ujedinjenih nacija izrazile su ogorčenje zbog smrti Navaljnog.

Zemlje su rekle da su duboko zabrinute zbog "sistematskog razbijanja civilnog društva" i represije političke opozicije u Rusiji i inostranstvu. Pozvali su Rusiju da, odmah i bezuslovno, oslobodi sve političke zatvorenike, branitelje ljudskih prava, novinare i antiratne aktiviste koji su pritvoreni zbog mirnog ostvarivanja svojih ljudskih prava i protivljenja ruskom ratu u Ukrajini.

Bonus video: