Bugarska pred rotacijom premijera: Ostavka Denkova, očekuje se da ga naslijedi Gabrijel

Ostavka Denkova otvara put njegovom koalicionom partneru, partiji desnog centra GERB, da predvodi vladu kako je dogovoreno poslije prošlogodišnjih izbora, ali je bilo izvjesnih sporova oko toga šta će se dalje dešavati, objavio je juče Rojters.

3583 pregleda 0 komentar(a)
Juče dostao ostavku parlamentu: Nikolaj Denkov, Foto: Reuters
Juče dostao ostavku parlamentu: Nikolaj Denkov, Foto: Reuters

U Bugarskoj je, u skladu sa dogovorom o rotaciji na čelu prozapadne vlade, premijer Nikolaj Denkov podnio ostavku poslije devet mjeseci i na toj dužnosti treba da ga naslijedi dosadašnja potpredsednica vlade i bivša evropska komesarka Marija Gabrijel.

Parlament je danas usvojio ostavku premijera, koju je juče dostavio poslanicima.

Ostavka Denkova otvara put njegovom koalicionom partneru, partiji desnog centra GERB, da predvodi vladu kako je dogovoreno poslije prošlogodišnjih izbora, ali je bilo izvjesnih sporova oko toga šta će se dalje dešavati, objavio je juče Rojters.

Ostavka je uslijedila u skladu sa dogovorom koalicionih partnera od 6. juna 2023. godine, čime je poslije dugih i teških pregovora i omogućeno formiranje nove vlade. Na taj način spriječeno je održavanje i šestih parlamentarnih izbora u Bugarskoj u samo dvije godine.

Koalicioni ugovor tada su sklopile liberalna partija Nastavljamo promene - Demokratska Bugarska, koja je i predložila Denkova, i stranka desnog centra GERB, ćiji je član Marija Gabrijel.

Marija Gabrijel je bila poslanica Evropskog parlamenta, potpredsednica Evropske narodne partije (EPP), najveće grupe u EP, i komesarka u dva mandata. U Evropskoj komisiji Žan-Klod Junkera bila je zadužena za digitalnu ekonomiju i društvo i tada je, sa 38 godina, bila najmlađi evropski komesar.

Kandidati dvije stranke bi trebalo da se svakih devet mjeseci izmjenjuju na mjestu premijera. Međutim, stranke vladajuće koalicije su se poslednjih mjeseci ozbiljno sukobljavale oko funkcije ministra spoljnih poslova, koju obavlja Gabrijel, i oko ministarskih kvota.

Denkov, koji je fizičar i hemičar i član Bugarske akademije nauka, rekao je nakon što je podnio ostavku da vlada u narednih devet mkeseci mora da završi reformski put koji je zacrtala. "Ovo nije politička igra. To je držanje rokeči. To je izraz doslednosti, političkog fer-pleja i poštovanja građana", rekao je Denkov, a prenijela vlada u Sofiji.

On je podsjetio da je u zajedničkoj deklaraciji prije formiranja kabineta dogovoreno stvaranje stabilne vlade oko koje bi se formirala ustavna većina, kao i rotacija premijera nakon devet mjeseci kojeg bi podržale obje poslaničke grupe, navodi se u saopštenju.

"Planirano je i da Vlada sprovodi dogovorene zakonodavne i upravljačke programe, kao i da će izmjene Ustava biti usvojene u dijalogu sa svim poslaničkim grupama", piše u saopštenju. Denkov je istakao i tačku u sporazumu PP-DB i GERB koja predviđa stvaranje mehanizma za dogovor između poslaničkih grupa o nominacijama za regulatorna tijela koje bira Skupština, kako bi se izabrale osobe sa visokim profesionalnim i moralnim kvalitetima.

Bivši premijer i predsjednik GERB Bojko Borisov ponudio je 5. marta PP-DB pismeni koalicioni ugovor koji bi važio do isteka sadašnjeg mandata, 2027. godine, a prethodno je šef PP-DB i bivši premijer Kiril Petkov GERB ponudio memorandum svoje partije. Ukoliko izostane dogovor, Bugarska bi ipak mogla da se suoči sa prijevremenim izborima, ocjenjuju agencije.

Bonus video: