U Ankari protest Turkinja za slobodno odijevanje: "Ne diraj u moj šorc!"

Jedan putnik je udario u junu jednu mladu Turkinju jer je nosila šorc, što je on ocjenio neprikladnim jer je bio mjesec muslimanskog posta Ramazana
82 pregleda 49 komentar(a)
Turska protest, Foto: Twitter
Turska protest, Foto: Twitter
Ažurirano: 05.08.2017. 20:23h

Nekoliko stotina Turkinja okupilo se danas u Ankari tražeći slobodu u odijevanju poslije serije napada na žene širom Turske, javila je agencija Frans pres na licu mesta.

Demonstranti, pretežno žene, prošetali su glavnim ulicama Ankare noseći slogan "Ne diraj u moj šorc!" i pozivajući muškarce da ih ne napadaju zbog načina oblačenja.

"Izašle smo na ulicu zbog budućnosti naše djece. Od sada će nas češće biti na ulicama", navela je jedna od organizatora skupa Rukije Aker.

Slični protesti održani su prošle nedjelje u Istanbulu i Izmiru.

Nekoliko napada na žene dogodilo se posljednjih mjeseci u Turskoj, posebno u javnom prevozu.

Jedan putnik je udario u junu jednu mladu Turkinju jer je nosila šorc, što je on ocjenio neprikladnim jer je bio mjesec muslimanskog posta Ramazana.

Aktivisti za prava žena optužuju konzervativnu vladu u Turskoj da stvara atmosferu nekažnjivosti za počinioce, iako turski zvaničnici redovno osuđuju takve napade.

Ti aktivisti su prošle godine zamjerili predsjedniku Redžepu Tajiipu Erdoganu koji je rekao da je žena u Turskoj "nepotpuna ako nema djecu".

Bonus video: