Opozicija desnog centra tijesno pobijedila na parlamentarnim izborima u Portugalu

Demokratski savez desnog centra (AD) na čelu sa Luisom Montenegrom (51), prema rezultatima koje je iznio RTP osvojio je danas od 29 do 33 odsto glasova

9912 pregleda 3 komentar(a)
Slavlje pristalica Demokratskog saveza, Foto: Reuters
Slavlje pristalica Demokratskog saveza, Foto: Reuters

Opozicija desnog centra odnijela je sa malom razlikom pobjedu na današnjim prijevremenim parlamentarnim izborima u Portugalu održanim poslije pada socijalističke vlade zbog korupcijskog skandala, prenio je preliminarne rezultate javni servis RTP.

Tri mjeseca prije evropskih izbora, ovi izbori ubrzani ostavkom odlazećeg premijera Antonija Koste, koji nije tražio novi mandat, potvrđuje da ekstremna desnica napreduje preko Starog kontinenta, što su pokazali Italijani i Holanđani.

Demokratski savez desnog centra (AD) na čelu sa Luisom Montenegrom (51), prema rezultatima koje je iznio RTP osvojio je danas od 29 do 33 odsto glasova i ne može samostalno da formira većinu.

Socijalistička partija (PS), koja je na prethodnim parlamentarnim izborima u januaru 2022. dobila apsolutnu većinu sa rezultatom od 41,4 odsto, sada je na drugom mjestu sa 25 do 29 odsto glasova.

Krajnje desničarska partija Šega (Dosta) ojačala je svoju poziciju treće političke snage u zemlji, osvojivši 14 do 17 odsto glasova.

Stopa apstinencije, procijenjena između 32 i 38 odsto prema projekciji RTP-a, najniža je od 2005. godine.

Izbori se održavaju zato što je socijalistički vođa Antonio Kosta podnio ostavku u novembru poslije osam godina kao premijer zbog istrage o korupciji u koju je uključen i njegov šef kabineta. Protiv Koste nema nikakvih optužbi.

Socijaldemokrate su takođe bile zahvaćene skandalom o korupciji neposredno prije izborne kampanje, zbog čega su ostavke podnijela dva istaknuta partijska zvaničnika.

Istovremeno glasači su izrazili zabrinutost zbog pada životnog standarda sa porastom finansijskih pritisaka.

Bonus video: