Uspjeh Šege je uvod u izbore za Evropski parlament

Portugal ulazi u period političke neizvjesnosti nakon tijesne pobjede Demokratskog saveza i rekordnog rezultata krajnje desnice

20884 pregleda 38 reakcija 6 komentar(a)
Luis Montenegro, Foto: REUTERS
Luis Montenegro, Foto: REUTERS

Portugal ulazi u period političke neizvjesnosti nakon opštih izbora održanih u nedelju i tijesne pobjede Demokratskog saveza desnog centra koji se priprema da vlada bez apsolutne većine dok ekstremno desna stranka Šega upozorava na nestabilnost ukoliko ne bude uključena u vladu.

Šega, (što na portugalskom znači “dosta”) stranka nativista i protivnik establišmenta koju predvodi Andre Ventura, ostvarila je najveći napredak i sada u parlamentu ima 48 poslanika što je četiri puta više u odnosu na 12 iz prethodnog saziva.

Demokratski savez - izborna platforma koju čini velika Socijaldemokratska stranka (PSD) i dvije manje konzervativne stranke - osvojila je najviše glasova i sada ima 79 mjesta u skupštini od 230 mjesta. Vladajuća Socijalistička stranka je zabilježila pad podrške osvojivši 77 poslaničkih mjesta, a njeni lideri su nakon izbora priznali poraz.

Izbori Portugal
foto: Graphic News

Rezultat označava još jedan važan napredak za desnicu u EU, gdje su konzervativci osvajali izbore ili se pridruživali koalicijama u Italiji, Grčkoj, Švedskoj i Finskoj u posljednje dvije godine, ocjenjuje “Fajnenšl tajms”.

Luis Montenegro, lider Demokratskog saveza (AD) pozvao je ljevičarske partije i krajnju desnicu da mu ne staju na put dok pokušava da formira manjinsku vladu. On je rano juče insistirao da će održati obećanje i da neće formirati savez sa Šegom, mada bi na taj način formirao konzervativnu većinu. “Naravno da ću održati riječ”, kazao je Montenegro. “Nikada nešto tako zlo neću učiniti sebi, mojoj partiji, mojoj zemlji da ne ispunim obećanja koja sam jasno dao”. Tokom kampanje Montenegro je stavove Šege opisao kao “često” rasističke i ksenofobne.

Glasači Šege su prije izbora kazali da je Portugal na lošem putu i da žele promjene u stambenoj politici, obrazovanju, zdravstvu i pravosudnom sistemu u ovoj najsiromašnijoj zemlji zapadne Evrope.

Ventura, lider Šege, kazao je novinarima da je glasanje jasno pokazalo da zemlja želi vladu AD-a sa Šegom.

Ishod glasanja je u velikoj mjeri u skladu sa predizbornim istraživanjima, ali je pobjeda AD-a značajno slabija dok je rast Šege veći od predviđanog, kazao je za Rojters politikolog Andre Azevedo Alves.

Alves je dodao da je malo vjerovatno da će manjinska vlada AD-a potrajati i da bi novi izbori mogli biti kasnije ove godine ili početkom 2025.

Marina Kost Lobo, na čelu lisabonskog Instituta za društvene nauke, kazala je da ona vjeruje da će Montenegro održati svoju riječ i da neće sklopiti zvanični dogovor sa Šegom, ali da mogu postojati “djelimični” dogovori između dvije strane.

“Teško je predvideti ponašanje Šege jer su oni stranka protiv sistema”, rekla je, dodajući da je uspeh ekstremne desnice u Portugalu upozorenje na ono što se može očekivati na izborima za EP u junu.

Konsultanti iz Eurointelidžensa rekli su da rezultat označava novu političku epohu u Portugalu nakon 50 godina naizmjenične vlasti dviju glavnih stranaka.

Španska ekstremna desnica VOX i Mateo Salvini, koji predvodi italijansku stranku Liga koja je dio vladajuće koalicije, čestitali su Venturi.

Montenegro je u nedjelju kazao da očekuje da ga predsjednik Marselo Rebelo de Sosa zvanično pozove da formira vladu.

Rebelo de Sosa, koji će se sa predstavnicima političkih partija sastajati od danas do 20. marta, kazao je u petak za list “Ekspreso” da će učiniti sve što je u njegovoj moći da spriječi Šegu da dođe na vlast. Taj komentar je izazvao žestoke kritike jer se od šefa države očekuje da bude neutralan.

Bonus video: