Borelj: U odbranu moramo ulagati više, bolje, zajedno i evropskije

"Odbrambena politika ostaje u isključivoj nadležnosti država članica EU i one su gospodari svojih armija. Ako želimo da podstaknemo evropsku odbrambenu industriju, saradnja sa državama članicama je stoga ključna. Moramo da ulažemo više, bolje, zajedno i evropskije"

2466 pregleda 5 komentar(a)
Borelj, Foto: Reuters
Borelj, Foto: Reuters

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj izjavio je danas da je osnova prve Evropske strategije za odbrambenu industriju (EDIS) da Evropljani "više, bolje, zajedno i evropskije" ulože u proizvodnju oružja.

"Nakon dvije godine rata u Ukrajini visokog intenziteta, zalihe su iscrpljene i sukob je evoluirao iz rata zaliha u rat proizvodnje", napisao je Borelj u blogu na sajtu Evropske službe za spoljne poslove (EEAS).

On je napisao da je za sprovođenje EDIS-a i Evropskog programa ulaganja u odbranu, koje je Evropska komisija (EK) usvojila 5. marta, najvažnija ojačana budžetska podrška i bolja saradnja i koordinacija država članica.

"Odbrambena politika ostaje u isključivoj nadležnosti država članica EU i one su gospodari svojih armija. Ako želimo da podstaknemo evropsku odbrambenu industriju, saradnja sa državama članicama je stoga ključna. Moramo da ulažemo više, bolje, zajedno i evropskije", napisao je Borelj.

Naveo je da je strategijom obuhvaćen niz mjera koje treba da se sprovedu da bi se ostvarili ciljevi: da EU ojača obrambenu industriju i obnovi zalihe oružja dok nastavlja da Ukrajini pruža vojnu pomoć.

"Posebno pozivamo upravljačka tijela Evropske investicione banke (EIB) da prilagode politiku kreditiranja kako bi omogućili finansiranje evropske odbrambene industrije. Za preostali period aktuelnog višegodišnjeg finansijskog okvira (MFF), od 2025. do 2027. godine, 1,5 milijardi eura iz budžeta EU biće izdvojeno za podršku evropskoj odbrambenoj industriji", naveo je Borelj.

Osnivanjem Odbora za industrijsku spremnost odbrane trebalo bi da se prevaziđe "fragmentacija Evrope", nađu načini zajedničke nabavke i definišu ciljevi industrijske proizvodnje, naveo je Borelj.

"S novom evropskom odbrambenom industrijskom strategijom, cilj nam je 40 odsto udjela u zajedničkim nabavkama 2030. godine", ponovio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost ciljeve navedene u strategiji.

Prošlog utorka Kolegijum komesara je odobrio zajedničko saopštenje Komisije i Borelja o novoj evropskoj odbrambenoj industrijskoj strategiji kojom se, pored zajedničke nabavke, predlaže povećanje kapaciteta proizvodnje municije i ulaganje u dalje razvijanje te grane industrije.

Bonus video: