Duda pozvao članice NATO da tri odsto BDP daju za odbranu: "Imperijalističke ambicije Rusije..."

"Ruska Federacija je prebacila svoju ekonomiju na ratne uslove. Ona alocira skoro 30 odsto svog godišnjeg budžeta na naoružavanje", rekao je Duda

3509 pregleda 8 komentar(a)
Duda, Foto: Screenshot/Youtube
Duda, Foto: Screenshot/Youtube

Predsjednik Poljske Andžej Duda je danas pozvao ostale članice NATO saveza da nacionalna izdvajanja za odbranu povećaju sa sadašnja dva na tri odsto bruto-domaćeg proizvoda (BDP) jer se Rusija prebacila na "ratnu ekonomiju" i nastavlja da ratuje protiv Ukrajine.

Duda je o to izjavio u Varšavi i napisao u članku u listu "Vašington post" uoči sjutrašnje posjete Bijeloj kući, gde on i poljski premijer Donald Tusk treba da se sastanu s predsjednikom SAD Džozefom Bajdenom.

"Imperijalističke ambicije Rusije i agresivni revizionizam guraju Moskvu ka direktnom sukobu sa NATO-om, sa Zapadom i, povrh svega, sa čitavim slobodnim svijetom", napisao je Duda u "Vašington postu".

Članice NATO-a su se 2014. godine dogovorile da povećaju izdvajanja za odbranu na dva odsto BDP pošto je Rusija anektirala ukrajinsko poluostrovo Krim, ali većina članica, uključujući Njemačku, još nije sprovela to povećanje.

S druge strane, Poljska sada troši četiri odsto BDP na odbranu, te je ona procentualno najviše ulaže u modernizaciju vojske. SAD izdvajaju više od tri odsto.

Duda je ocijenio da SAD i Poljska "predvode svojim primjerom i inspirišu ostale".

"Ruska Federacija je prebacila svoju ekonomiju na ratne uslove. Ona alocira skoro 30 odsto svog godišnjeg budžeta na naoružavanje", rekao je Duda i dodao: "Ove brojke i drugi podaci koji dolaze iz Rusije su alarmantni. Režim Vladimira Putina predstavlja najveću pretnju globalnom miru od kraja Drugog svjetskog rata".

Po povratku iz SAD, Duda ide u Brisel, na sastanak s generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.

Bonus video: