Kara-Murza: Vladavina Putina se temelji isključivo na strahu i apatiji, srušiće se u doglednoj budućnosti

Kara-Murza je napisao da je šokiran viješću od 16. februara o smrti još jednog vodećeg opozicionog političara, Alekseja Navaljnog, u zatvoru na Arktiku i da ne sumnja da je Putin bio "lično odgovoran"

6044 pregleda 8 komentar(a)
Kara-Murza, Foto: Screenshot/Youtube
Kara-Murza, Foto: Screenshot/Youtube

Zatvoreni ruski opozicioni političar Vladimir Kara-Murza rekao je u razmjeni pisama s blogerkom Anom Jarovajom da se vladavina ruskog predsjednika Vladimira Putina temelji "isključivo na strahu i apatiji", te da će se srušiti u "doglednoj budućnosti".

Ovaj 42-godišnjak služi 25-godišnju zatvorsku kaznu pod optužbom za veleizdaju i diskreditaciju ruske vojske uključene u tekuću invaziju Moskve na Ukrajinu, što on, njegove pristalice i grupe za ljudska prava odbacuju kao politički motivisano.

Kara-Murza je u pismima, objavljenim na kanalu Telegram kanalu tokom vikenda, napisao da je šokiran viješću od 16. februara o smrti još jednog vodećeg opozicionog političara, Alekseja Navaljnog, u zatvoru na Arktiku i da ne sumnja da je Putin bio "lično odgovoran".

"Od prve sekunde (nakon što sam čuo vijest) sa sigurnošću sam znao da je Vladimir Putin lično odgovoran za smrt Alekseja Navaljnog i da je po njegovom nalogu izvršeno političko ubistvo, bez obzira je li to rezultat namjerno stvorenog mučenja uslovima ili ponovnog trovanja", napisao je Kara-Murza, dodajući da ne zna kako su drugi zatvorenici reagovali na vijest, budući da se nalazi sam u kaznenom dijelu zatvora u sibirskom gradu Omsku i nema kontakta s drugim zatvorenicima.

Prema Kara-Murzi, vjerodostojan političar ne može živjeti izvan zemlje, tako da opozicioni političari poput njega i zatvorenih kritičara Kremlja poput Ilje Jašina, Andreja Pivovarova i Navaljnog nemaju izbora nego ostati u Rusiji ili se vratiti u Rusiju kako bi se suprotstavili vlasti.

"Za javnog političara, to je pitanje etike i političke odgovornosti.... Ako pozivate ljude da se suprotstave autoritarnom režimu, ne možete to učiniti sa sigurne udaljenosti - morate podijeliti rizike sa svojim sunarodnicima", napisao je Kara-Murza.

U jednom je pismu napisao i kako kao istoričar smatra da istorija ima svoje razvojne zakonitosti i logiku koju niko ne može "poništiti".

"Pogledajmo kartu Evrope prije samo 35 godina, pola tamošnjih zemalja bilo je autoritarno. Danas postoje samo dvije zemlje u Evropi koje nisu slobodne- Rusija i Bjelorusija. I nema sumnje da su ta dva bastiona takođe privremena", naglasio je Kara-Murza.

"Apsolutno ne sumnjam da će Rusija u vrlo doglednoj budućnosti postati demokratska, ili kako je Aleksej Navaljni volio reći, 'normalna evropska zemlja'."

"Putinov režim temelji se isključivo na strahu i apatiji. Vlasti žele da rusko društvo bude podijeljeno, depresivno, demoralizovano", napisao je Kara-Murza.

"Ali sjećate se šta je rekao Aleksej Navaljni... Promjene neće doći u Rusiju izvana... Tek kada samo rusko društvo prestane tolerisati ono što se događa, kada shvati svoju snagu, svoj identitet i svoju odgovornost za budućnost, promjene u Rusiji će postati neizbježne. Kada će se to dogoditi zavisi isključivo od nas", napisao je Kara-Murza.

Kara-Murza, koji ima ruski i britanski pasoš, prvobitno je uhapšen u aprilu 2022. nakon povratka u Rusiju iz inostranstva i optužen za neposlušnost policajcu.

Kasnije je optužen za diskreditovanje ruske vojske, optužba koja proizlazi iz ruske agresije na Ukrajinu 2022. i nastojanja Kremlja da iskorijeni kritike na tu temu. Kasnije je dodatno optužen za izdaju zbog izjava koje je dao u govorima izvan Rusije u kojima je kritikovao politiku Kremlja.

U aprilu prošle godine Kara-Murza je proglašen krivim po svim tačkama optužnice i osuđen na 25 godina zatvora.

Kara-Murza se smrtno razbolio u dvije odvojene prilike u Moskvi- 2015. i 2017. - sa simptomima koji su bili u skladu s trovanjem.

Uzorci tkiva koje su njegovi rođaci prokrijumčarili iz Rusije u Sjedinjene Države predani su FBI-u, koji je istražio njegov slučaj kao "namjerno trovanje".

Laboratorije američke vlade takođe su sprovele opsežne testove na uzorcima, ali dokumenti koje je objavilo Ministarstvo pravosuđa sugerišu da nisu uspjeli doći do konačnog nalaza.

Kremlj je porekao bilo kakvu umiješanost u incidente, ali istraživački novinari Belingketa, Insajdera i Špigla kažu da su identifikovali četiri agenta Federalne bezbjednosne službe (FSB) - Romana Mezenceva, Aleksandra Samofala, Konstantina Kudrijavceva i Valerija Suhareva - koji su pratili Kara-Murzu tajno tokom svojih putovanja prije oba puta kada se razbolio.

Bonus video: