Rojters: Ukrajina dronovima napala ruske rafinerije nafte

Rusija i Ukrajina su koristile bespilotne letjelice za napad na kritičnu infrastrukturu, vojne objekte i koncentraciju trupa u ratu koji traje više od dvijegodine, pri čemu je Kijev posljednjih mjeseci pogađao ruske rafinerije i energetske objekte

2190 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ukrajina je danas gađala mete širom Rusije sa najmanje 25 dronova i devet raketa, u napadu za koji je jedan ruski zvaničnik rekao da je izazvao požar u velikoj rafineriji, prenosi agencija Rojters.

Rusija i Ukrajina su koristile bespilotne letjelice za napad na kritičnu infrastrukturu, vojne objekte i koncentraciju trupa u ratu koji traje više od dvijegodine, pri čemu je Kijev posljednjih mjeseci pogađao ruske rafinerije i energetske objekte.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je oborilo 25 ukrajinskih dronova iznad ruskih regiona, uključujući Moskvu, Lenjingrad, Belgorod, Kursk, Brjansk, Tulu i Orel, navodi Rojters.

Ruski zvaničnici su izvijestili o napadima na niz energetskih objekata, uključujući požar u Lukoilovoj rafineriji i uništenu bespilotnu letjelicu na periferiji grada Kiriši, gdje se nalazi druga najveća ruska rafinerija nafte.

Gleb Nikitin, guverner oblasti Nižnji Novgorod, objavio je sliku rafinerije NORSI i rekao da hitne službe rade na gašenju požara.

"Bespilotne letjelice su napale objekat kompleksa goriva i energije", rekao je Nikitin u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Ruski Telegram kanali javili su da je jedinica za destilaciju sirove nafte u rafineriji oštećena i da je zapaljena.

Lukoil nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar.

Rafinerija NORSI može da preradi oko 17 miliona metričkih tona nafte godišnje, odnosno 340.000 barela dnevno. Obično proizvodi 11% ruskog benzina. Domaće cijene benzina su osjetljive za vozače i poljoprivrednike u najvećem svjetskom izvozniku pšenice uoči predsjedničkih izbora koji se održavaju od 15-17. marta Rusija je 1. marta uvela šestomjesečnu zabranu izvoza benzina.

Dronovi i projektili

Telegram kanal baza, koji je blizak ruskim organima za sprovođenje zakona, saopštio je da je pogođena i Lukoilova rafinerija u Nižnjem Novgorodu i prikazao je slike oblaka crnog dima koji se diže u vazduh i velikog požara.

Rojters nije mogao nezavisno da provjeri izvještaj.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je Ukrajina ispalila osam raketa RM-70 i jednu raketu Točka-U na oblast Belgoroda, gdje su neki ruski ratni dopisnici rekli da je takođe bilo pokušaja oružanih grupa da pređu na rusku teritoriju.

Najmanje dvije oružane grupe sa sjedištem u Ukrajini, koje navodno čine Rusi koji se protive Kremlju, rekle su na svojim stranicama na društvenim mrežama da su u utorak pokrenule upad preko ruske granice.

Rojters nije mogao nezavisno da provjeri tvrdnje.

Guverner Orelske oblasti Andrej Kličkov rekao je da je Ukrajina izvela napad dronom na postrojenje za gorivo u regionu, a novinska agencija RIA pozivajući se na hitne službe da je jedan rezervoar za naftu bio u plamenu nakon napada.

Guverner je kasnije rekao da su vatrogasci, ugasili požar.

Rojters navodi i da se izvještava da je najmanje 17 ljudi evakuisano iz višespratnica u blizini mjesta gdje se dron srušio u centar za privremeni smještaj.

Zvaničnici u nekoliko regiona nastavili su da prijavljuju napade dronovima nakon saopštenja ministarstva odbrane.

U napadima nema žrtava.

Jedan dron koji je letio ka Moskvi oboren je iznad Ramenskog okruga u blizini prijestonice, rekao je gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin na Telegramu.

Bonus video: