Rusija tvrdi da je odbila napade iz Ukrajine na pogranične oblasti, i da je spriječila proboj na svoju teritoriju

"Jutros su jedinice ruskih oružanih snaga i granične službe FSB osujetile pokušaj kijevskog režima da izvrši proboj na teritoriju Rusije u regionima Belgorod i Kursk", saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane poslije objave da je više jedinica ruskih dobrovoljaca koji se bore za Ukrajinu sprovelo prekograničnu ofanzivu

3044 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Rusija je saopštila danas da je tokom noći i jutra odbila više napada iz Ukrajine na svoje pogranične oblasti, kao i da je spriječila svaki proboj na rusku teritoriju.

"Jutros su jedinice ruskih oružanih snaga i granične službe FSB osujetile pokušaj kijevskog režima da izvrši proboj na teritoriju Rusije u regionima Belgorod i Kursk", saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane poslije objave da je više jedinica ruskih dobrovoljaca koji se bore za Ukrajinu sprovelo prekograničnu ofanzivu.

Predstavnik tih jedinica rekao je za Frans pres posle ovog saopštenja da se borbe nastavljaju u dvije oblasti.

Ruski dobrovoljci koji se bore za Ukrajinu izjavili su danas da su napali rusko selo u blizini ukrajinske granice, u kopnenoj operaciji koja je uslijedila nakon napada dronom na više regiona Rusije.

"Prešli smo granicu", saopštila je danas na Telegramu jedinica pod nazivom Legija slobode Rusije.

Prema tom izvoru proukrajinski borci napali su oko 3.00 noćas oblast Belgorod, uz podršku oklopnih vozila i tenkova blizu sela Odonorobovka, Nehotejevka i Spodarijušino.

"Svi napadi ukrajinskih oružanih snaga su odbijeni", saopštilo je rusko ministarstvo odbrane uz uveravanja da nije bilo "proboja granice".

Rusko Ministarstvo je dodalo da je još četiri grupe "sabotera" koje su došle iz Ukrajine "odbijeno" oko 8.00 kod sela Tjotkino u Kurskoj oblasti, blizu ukrajinske granice.

Ruska vojska je dodala da je nanijela teške gubitke napadačima, a kao obično nije govorila o svojim gubicima.

Predstavnik proukrajinske ruske jedinice koja je izvela napade na rusku teritoriju danas rekao je za Frans pres u telefonskom razgovoru da su borbe još u toku u dvije oblasti, ubrzo poslije saopštenja Moskve da je odbila brojne napade iz Ukrajine.

Aleksej Baranovski, je za Frans pres rekao jutros da su sukobi i dalje u toku u oblastima Belgorod i Kursk. On je rekao da je ruska vojska izgubila više oklopnih vozila, ali nije želio da kaže u kojim mestima se još odvijaju borbe.

Bonus video: